promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végleges: A Google megszűnteti az egyik leghasznosabb funkcióját, rengeteg embernek fog fájni a döntés
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan annyira hozzászoktak, hogy már-már természetesnek vették, pedig egyáltalán nem volt az.

Ami egyszer felkerült a világhálóra, az ott is marad. Az internetet nem lehet törölni. Az internet nem felejt. Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy az internet mégis felejteni fog, legalábbis ami a Google keresőjét illeti. A Google böngészők egyik leghasznosabb, és igencsak népszerű, gyakran használt funkciója távozik most, ugyanis a dupla O-betűs cég úgy döntött, hogy a jövőben már nem lehet visszanézni a weboldalak korábbi, több órával, esetleg több órával korábbi változatát.

Ebben a gyorsítótározott változatok voltak a felhasználók segítségére, de a Google úgy döntött, megszűnteti ezt az opciót, amit sokan bizonyára rendkívül szomorúan vesznek tudomásul, mivel sok esetben volt életmentő, mikor ennek a szuper funkciónak a segítségével tudtunk visszakeresni olyan tartalmakat, szövegeket, néha akár képeket is, amiknek már nem kellett volna elérhetőnek lennie.

A döntés persze abból szempontból is érdekes, hogy aki törölni kívánt egy oldalt, nem feltétlenül örült, hogy ez nem sikerülhet maradéktalanul, és továbbra is felkutatható, visszanézhető az a tartalom, amit ő már nem akart megosztani az internet népével.

A dolgot nem övezte egyébként nagy bejelentés, Search Engine Land munkatársa néhány napja figyelt csak fel a változásra, nem találta a funkciót a keresőben, és ezzel kapcsolatban posztolt egy X-et. A Google illetékesére pedig nem is kellett sokat várni, nem sokkal később hivatalosan is megerősítették, hogy a Google a "nyugalmazás" mellett döntött (reméljük jókora prémium is jár akkor ennek a hasznos nyugdíjasnak).

A Google először a keresőtalálatok közül távolította el a funkciót, ám később az URL-es változat is elérhetetlenné vált (ez a cache:oldalneve.hu formátumban volt elérhető a keresőbe beírva, és tapasztalataink szerint még működik). Ez egyben azt is jelenti, hogy az ilyen videók nézegetésének sincs többé már sok értelme:

A Google kapcsolattartójának sorai arra utalnak, hogy a funkció helyét a jövőben az Internet Archive által tárolt oldalak hivatkozásai válthatják fel, de „nem ígér semmit”. A Google Cache-hez hasonló szerepet tölt be, igaz, csak korlátozott mértékben az Internet Archive (archive.org) Wayback Machine szolgáltatása, ami a Google-lel ellentétben nonprofit módon, támogatásokból működik.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Google tényleg letörölte a fél internetet - legalábbis a felhasználók számára. Mert ne legyenek kétségeink, hogy a szervereken azért ott vannak az adatok, nem válhat köddé a sok 0-ás és 1-es számocska. Az internet nem felejt. Ami egyszer felkerült a világhálóra, az ott is marad. 

Forrás: HVG

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás