promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltitkolták, hogy az ősi egyiptomi sír feltárásánál mi történt valójában
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokszor nem hallani ezeket a titkos információkat, amelyek kicsit más fénybe hozzák a feltárást is.

A világ leghíresebb egyiptomi uralkodója minden kétséget kizárólag Tutanhamon, akinek díszes sírját még 1922-ben Howard Carter tárta fel, majd rövid időn belül a felfedezés igazi világszenzáció lett, hiszen az egykori fáraó sírja szinte érintetlen volt, amikor a tudós ráakadt, és természetesen felbecsülhetetlen kincsekkel és régi használati tárgyakkal volt tele, amelyekből rengeteg mára a popkultúránk szerves része.

A későbbi vizsgálatok rengeteg dolgát feltárták a fáraónak, így többek között a jó állapotban megmarad szandáljából vett DNS-minta feltárta azt is, hogy a valószínűleg sánta lehetett a fiatalon elhunyt uralkodó, akinek a sírját is sebtiben fejezték be a halála után. Ám nemcsak a piramisok környékéről jöhetnek új megállapítások a feltárás körülményeit illetően, hanem titkos iratokból is.

Már korábban is felmerült, hogy a felfedező elemelhetett a sírból tárgyakat, ám ezt később újabb bizonyítékok is alátámasztani látszanak. Ez pedig rombolja a romantikus képbe illő felfedezés meséjét, amelyet évtizedek óta hallunk.

Egy 1934-ben íródott levél, amelynek a szerzője Carter csapatának egyik tagja, Sir Alan Gardiner filológus. A szakember később Cartertől kapott egy amulettet, ám Carter biztosította arról, hogy ez nem a sírból való, ám ő később megmutatta egy másik szakembernek, aki megállapította, hogy a lelet bizony Tutanhamon sírjából származik. Gardiner pedig levélben írt erről, és biztosította Cartert, hogy nem mondta el a másik szakértőnek, hogy tőle kapta a díszes tárgyat.

Cartert amúgy korábban is érték vádak, hogy a hivatalos felfedezés előtt belépett már a sírba.

Korábban amúgy színezett felvételeken is kiadták a sír 1922-es felfedezését, az elképesztő jeleneteket itt is megnézhetitek:

(Forrás: 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás