promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre fény derült a Dávid-szobor legnagyobb rejtélyére, a kutatók is elámultak a mesés felfedezés láttán
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Most kiderült mit tart a kezében Dávid az ikonikus alkotáson.

Talán bátran állíthatjuk, hogy nincs olyan ember aki legalább fotón ne látta volna a valaha volt egyik leghíresebb műalkotást, Michelangelo Dávid-szobrát. Ismertsége révén a szobor a mai napig beszédtémát ad az embereknek, a kutatók pedig újabb és újabb információkat osztanak meg a külvilággal a keletkezésével, vagy éppen a titkaival kapcsolatban.

Így történt ez nemrégiben is, amikor is olasz tudósok megfejtették annak a rejtélyét, hogy mit is tarthat a kezében a legendás alak Michelangelo szobrán.

A szobor jobb kezét úgy tartja, mintha erősen markolna valamit, erre utalnak a gondosan kidolgozott kidudorodó erek is. Feltehetően az ókorban kitalált, de egészen a 17. századig használt halálos fegyvert tartja a kezében Dávid, akinek Góliátot kell legyőznie

– vázolta fel elméletét Sergio Risaliti és Francesco Vossilla L’Altro David (A másik Dávid) című könyvében.

A fustibalnak vagy botparittyának nevezett alkalmatossággal egyébként köveket lehetett elég pontosan nagy erővel elhajítani. Annak idején pedig egy bot végére bőrszíjat erősítettek vagy egyszerűen csak egy hosszú bőrszíj közepébe helyeztek egy marokban elférő követ és a parittyával meglengetve nagy erővel hajították el. A fegyver igen népszerű volt, mert könnyű volt elkészíteni és állandóan magánál tarthatta tulajdonosa.

Egyébként maga s Biblia is megörökíti ezt a fegyvert Dáviddal kapcsolatban.

Sámuel első könyvében ugyanis ez áll:

Dávid „a patakban keresett magának öt sima követ, és betette a tarisznyájába, amelyben parittyáját tartotta…, kilépett a sorból és a filiszteus (Góliát) felé futott. Közben belenyúlt a táskájába, kivett egy követ, elhajította a parittyájából és homlokon találta a filiszteust. A kő behatolt a homlokába, úgyhogy arccal a földre bukott” (17:40-50).

Michelangelo szobrán a parittya bőrszíja Dávid hátán átvetve jobb keze közelében látható, és úgy tűnik mintha valamilyen rejtélyes tárgyhoz kapcsolódna, bal kezével a vállán tartja a bőrszíj végét.

A kutató Risaliti szerint a különös tárgy talán a bőrszíjhoz kapcsolódó alkalmatosság, amelybe a követ kell helyezni, s ami talán leginkább a golfütő fejéhez hasonlítható. Az olasz művészettörténészek szerint tehát Dávidot fustiballal felfegyverezve ábrázolta Michelangelo.

Forrás: GyártásTrend

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás