promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Torzulást találtak egy múmia testén Egyiptomban, ez átírhatja a történelmet
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elmélet szerint ezért voltak azok a bizonyos tárgyak a fáraó mellé helyezve a sírba.

Tutanhamon fáraó a világ legismertebb egyiptomi uralkodója, bár uralkodása nem tartott sokáig, és az uralkodó intézkedései sem változtatták meg a történelem menetét, a szinte érintetlen sírjának a megtalálása a 20. század elején igazi világszenzáció volt. Howard Carter sztárrégész lett, aki megtalálta a leggazdagabb sírt Egyiptomban a piramisok ölelésében. Később pedig a történet természetesen tovább íródott, többek között a helyi bulvárlapoknak is hála, hiszen a fáraó átkáról kezdtek el cikkezni, miután az expedíció néhány tagja meghalt, bár ezekre is van szakértői magyarázat.

Azzal kapcsolatban pedig nagyon sok elmélet ér párhuzamosan, hogy miben hunyhatott el az uralkodó.

A fáraó haláláról azóta is beszélnek a szakértők, hiszen a múmiájának a lába törésekkel volt tele, sokan pedig azt feltételezik, hogy lábtörések sora, majd malária okozhatta Tutanhamon a halálát. Sokan pedig a sírban talált rengeteg botból és pálcából kifolyólag arra következtetnek, hogy ezek segíthették a járásban a fiatalon elhunyt fáraót, akinek dongalába lehetett.

Ám egy tudós, egyiptológiára szakosodott orvosbiológus, aki több tucatnyi múmiát vizsgált a praxisa alatt, Sofia Aziz azt állítja, hogy a botok és pálcák rangjelzésre szolgálhattak, szimbolikus szerepük volt, a fáraó múmiája a lábán pedig a balzsamozás során sérülhetett meg, és csontok is a különböző vizsgálatok alkalmával szakadhattak le a múmiáról, amelyeknek a hiányát már többen megjegyezték.

A sírban rengeteg fegyvert találtak, bort és még a fáraó szekerét is eltemették vele. Ez pedig arra mutathat, hogy egy kifejezetten harcedzett és harcias fáraó lehetett, ami ellentmond a korábbi feltételezéseknek, amely közül van olyan is, amely egyenesen azt állítja, hogy járni is alig tudott a fáraó.

Howard Carter ezeket a több ezeréves dolgokat találta a sírban több mint 100 évvel ezelőtt:

(Forrás: National Geographic, BBC Science Focus)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás