promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kör alakú szuperpiramisok rejtélye sokkolja a világot, a semmiből bukkantak fel a lenyűgöző alkotások
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mexikóban találták az elképesztő kinézetű épületeket.

Ha piramisokról esik szó, akkor valószínűleg a legtöbben azonnal Egyiptomra mutogatnak, vagy éppen a mezoamerikai kultúrék, így többek között a maják. Ám rajtuk kívül is sok kultúra emelt piramisokat vagy éppen piramisszerű épületeket, így Magyarországon is találkozhatunk ilyen temetkezésekkel, az egyik leghíresebb piramis pedig a nagy országegyesítő császár sírja Kínában, amelyet a mai napig nem mernek kinyitni a szakemberek, nehogy az elképesztő kincseknek bármiféle bajuk essen, ám figyelmeztetnek az írások is, hogy veszéyles fegyverzetet rejthet az építmény.

Ám Mexikóban több kultúra is épített piramisokat, közülük pedig sok nagyon is rejtélyes és kis hatókörben élő kultúra volt. Az amerikai országban Guachimontones területén találhatók a rejtélyes körpiramisok, amelyek eltérnek mindenféle más piramistól, amelyeket Amerikában találhatók. Az alkotók is meglehetősen rejtélyesek, kevés nyomot hagytak maguk után, így pedig nem is meglepő módon, az interneten sokan azonnal idegen lényekkel és földönkívüliekkel hozták kapcsolatba az építményeket.

Az építőket, a piramisok kivitelezőit a tudósok amúgy Teuchitlan népnek nevezték el.

Az időszámításunk előtti 3. századtól a 9. századig ível a történetük, ám nagyon keveset tudni róluk a fejlett mezőgazdaságra és halászatra utaló nyomokon kívül. A piramisok funkciója is rejtély, lehet, hogy naptárként kezelték őket, de több kutató szerint a Szél istenének hódoltak ezek mellett a lakosok, furcsa rituálékat tarthattak a piramisoknál. A régészek még arra utaló nyomokat is találtak, hogy egy -egy póznát állíthattak fel a piramisoknál, és a papok ezen lelógva kezdhették meg a szertartásokat.

Így néznek ki a piramisok:

(Forrás: Femina, Természeti)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás