promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő dolgot találtak az egykori angol uralkodó szívében a tudósok
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az angol történelem egyik legismertebb alakjától halála után több száz évvel is fontos dolgok derültek ki.

Ha angol uralkodókat kellene felsorolni, valószínűleg VIII. Henrik és III. Richárd, III. Károly és II. Erzsébet után Oroszlánszívű Richárdot mondanánk, hiszen ő állandó főszereplője azoknak a meséknek, amelyekben Robin Hood feltűnik. Általában Oroszlánszívű Richárd a jóságos király, aki a népéért mindent megtenni, ezzel szemben azonban a történelmi valóság egészen más. A legutóbbi időben az Oroszlánszívű alakját a Russell Crowe főszereplésével készült Ridley Scott-filmben láthattuk, ahol már a film legelején meghal őfelsége, és részben ez okozza a bonyodalmat is.

A kalandor és állandóan háborúzó király többször került fogságba is, ahonnan hatalmas hadisarc fejében szabadulhatott csak,, a királyné pedig sokszor emelte ezért Angliában az adókat, hogy  a fiát otthon tudhassa. A Robin Hood-legendák egyik fele tehát részben az ország adóemeléseiből származik. A király sokszor hazatért, majd nemsokára újból csatába is indult.

A filmben a király halálát majdhogynem tökéletesen ábrázolják, hiszen egy kis vár ostrománál halt meg Francia földön.

A király tényleg egy kis hibának köszönheti a végzetét, hiszen nem figyelt magára az ostrom közben, és eltalálta egy nyílvessző, mivel épp a vár körül sétált, de páncéling nélkül. Erről a későbbi krónikák is beszámoltak. Chalus-Chabrol kicsiny kastélyát ostromolták, mivel az a pletyka járta, hogy a várban a föld alatt hatalmas római kincset találtak, a király pedig igényt tartott erre.

A király tehát itt kapta a halálos sebet, majd a szokásokhoz híven több részben temették el, a szívét például Rouenben. És ez a szív a mai napig meg is van, egy francia kutató pedig megvizsgálta, hogy valóban igazak-e a híresztelések, hogy vérmérgezés okozta Richárd halálát több mint 800 évvel ezelőtt. Végül ezt nem sikerült kideríteni, ám azt a legendát végül cáfolták, hogy az a bizonyos nyílvessző méregbe lett volna mártva, hiszen ilyen baktériumokat nem találtak a király szívében,

amit az ókori egyiptomi hagyományokhoz híven balzsamoztak be.

Azonban a király halálának idejére is rákérdez a vizsgálat, hiszen a tudósok még azt is meg tudták állapítani, hogy a balzsamozáshoz használt növények két hónappal a király krónikákban említett halála után virágoznak csak.

(Forrás: Múlt-Kor, BBC)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás