promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sose gondolnád, hogyan hódították meg a fél világot a vikingek, ősi technikával fészkelték be magukat más népek közé
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Máig foglalkoztatja a történészeket, vajon meddig jutottak a viking felfedezők?

A vikingek évszázadokon át felfedezéseik és hajózásaik révén számos távoli helyre eljutottak. Bár főként Észak-Amerikáig, Új-Fundlandig terjedt utazásaik célja, felmerül a kérdés, hogy vajon eljutottak-e Afrikába, a Közel-Keletre vagy Ázsiába is. A vikingek fő motivációja a hatalom és a gazdagság volt. Tudták, hogy a kereskedéssel gazdagodhatnak, de idővel rájöttek, hogy nem szükséges tovább kereskedniük, inkább csak elvették, amire szükségük volt.

A viking korszakban fiatal férfiak szervezett flottái indultak portyázni a nyári hónapokban, majd ősszel visszatértek gazdag zsákmányaikkal. Az idő előrehaladtával azonban ezek a hódítók letelepedtek az új területeken, családokat hoztak magukkal, és állandó településeket és fontos kereskedelmi útvonalakat hoztak létre.

A korai expedíciók Észak-Skóciába vezettek, majd folytatódtak a Hebridákra, a Feröer-szigetekre, és eljutottak Izlandra is. Az igazán lenyűgöző esemény az volt, amikor átkeltek az Atlanti-óceánon és eljutottak Grönland délnyugati részére. Végül elértek Új-Fundlandig. Bár nem maradtak sokáig az észak-amerikai településen, ez a tengerészeti bravúr elismerést váltott ki világszerte.

A vikingek keleti terjeszkedése más jellegű volt. Átkelve a Balti-tengeren, eljutottak Kijevig és Novgorodig az orosz belvizeken keresztül. Innen haladtak a Bizánci Birodalom és Bagdad irányába. Itt a vikingek főként a kereskedelemre összpontosítottak, beilleszkedtek a helyi lakosságba és gazdaságilag megerősödtek.

A vikingek déli terjeszkedéséről keveset tudunk, de az 11. század elején Észak-Franciaországtól az Ibériai-félszigeten át az afrikai partokig eljutottak. A Szahara átlépését sosem kísérelték meg a nehézségek és a hiányzó vízi útvonalak miatt.

A viking korszak a 11. század közepén véget ért, amikor a különböző kultúrákkal való érintkezés, politikai változások és a kereszténység térhódítása a társadalmi hozzáállás változásához vezetett. A vikingek azonban jelentős mértékben hozzájárultak a világ felfedezéséhez és formálásához, és kultúrájuk nyomokat hagyott a távoli területeken is.

Forrás: Livescience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás