promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sumákol a Facebook, a kiskorúakat és a lányokat is súlyosan veszélyezteti a tech-óriás: Egyre több felhasználó szeméről olvad le a hályog
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Óriási bajban lehet a közösségimédia-óriás.

Manapság már közhelyszámba megy, hogy a mindennapjainkat mennyire átszövi a közösségi média. A fejlődés üteme olyan gyors, hogy még mindig nem rendelkezünk stabil adatokkal a hosszútávú hatásokat illetően, de rengeteg tudós és szakértő hívta már fel a figyelmet ezeknek a platformoknak a mentális egészségre gyakorolt káros hatására. Úgy tűnik, egyes amerikai államok nem várnak tovább az elemzésekre, és a tervek szerint hatalmas pert akasztanak az Instagram anyacégére, a Metára.

Tavaly összesen 33 állam nyújtott be keresetet a cég ellen az Oaklandben, Kaliforniában található szövetségi bíróságon. A keresetben a vádak összecsengenek a közösségi média társadalmi hatásait kutató szakértők véleményével: a platformok félrevezetik a nyilvánosságot az alkalmazásiak veszélyeivel kapcsolatban, a fiatalokat szándékosan ráveszik a használatra és úgy programozzák őket, hogy minél erősebb függőséget alakítsanak ki, és véleményük szerint a 13 év alatti gyermekekről való adatgyűjtési irányelvek is sérültek. 

A Problémában egyébként nem csak a Facebook érintett, a Netflixen pár évvel ezelőtt egy nagyon alapos dokumentumfilm is készült róla, hogy a legnagyobb tech-óriások nagyon is tudatában vannak a függőség kialakulásának. Érdemes akár a gyerekkel együtt megnézni a The Social Dilemmát, ha pedig nincs Netflixed, akkor érdemes legalább ezt a beszélgetést meghallgatni róla:

Természetesen a megtámadott cég, a Meta is kommentálta az esetet. Válaszukban közölték, hogy csalódottak a fejlemények miatt. Véleményük szerint inkább az iparági szereplőknek együttes munkával kellene kidolgozniuk az életkornak megfelelő működési elveket az ügyészekkel együtt, és nem a peres út lenne a helyes megoldás.

Hangsúlyozták, hogy a Meta politikájának mindig is elsődleges fontosságú eleme volt a fiatalok (és az idősebb korosztály is) biztonságos internethasználatra nevelése.

Egyes 2021-ben közzétett dokumentumok szerint a Meta már korábban is értesült arról, hogy szoftverei függőséget okozhatnak, és a platformon uralkodó attitűd fokozhatja fiatal lányok testképzavarát. További kilenc állam is közölte az eredeti keresett benyújtó 33 mellett, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.

A közelmúltban egyébként az Egyesült Államokban több magánszemély is indított pert a Metához hasonló internetóriások ellen, hasonló okokból, mint most az államok. Hogy a bírósági eljárások vajon megoldják-e a közösségi médiával kapcsolatos aggályokat, egylőre a jövő zenéje, de az biztos, hogy a perek sajtóvisszhangja miatt a felmerülő problémák tematizálhatják a közbeszédet, és esetleg hozzájárulhat hatékonyabb alternatív megoldások kidolgozásához is.

Forrás: Portfolio

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás