promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtett dolgok kerültek elő Pomeii városából, ezek a furcsa mintázatok az egész történelmet megváltoztathatják?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új dolgot fedeztek fel az egykori olasz városban.

A régészek több mint egy tucat miniszobrot találtak Pompeii vulkáni törmelékéből, amelyek közül néhány sötét és torz mintát ábrázolhat, amely szerelemről, megújulásról és az évszakok váltakozásáról beszél. Az ereklyéket a közelmúltban találták meg a Pompei Régészeti Park kutatói a Léda-ház maradványai közelében. A házat régészek tártak fel 2018 és 2019 között, amelyben elképesztően jól megőrzött freskók is találhatók. Ezeken is mítoszok találhatók, amelyen Zeusz hattyú alakot veszi fel. 

A romváros ezen fontos részén még folynak az ásatások és még mindig lenyűgöző felfedezésekre bukkannak. Így fedezték fel a most szóban forgó 13 terrakotta figurából álló gyűjteményt is, amelyet egészen pontosan körülbelül 2 méteres habkő alatt találtak meg. Ez egy porózus vulkáni kőzet, amely akkor keletkezik, amikor egy vulkánból kilövell a nagyon magas víz- és gáztartalmú láva.

A kutatók azt gyanítják, hogy egyes alakok Cybele és Attis mítoszát ábrázolhatják. Ennek a furcsa és csodálatos történetnek a gyökerei Anatólia fríg kultúrájában, a mai Törökországból gyökereznek, bár az ókori görög és római kultúrában is volt jelentősége. Ám ennek a mesének több újramondása is van, de az egyik így szól: Cybele, a termékenységgel és a természettel kapcsolatban álló hatalmas és anyai istennő beleszeret egy Attis nevű jóképű fiatalemberbe. Attis azonban beleszeret egy másikba, ami féltékeny dühbe kergeti Cybele-t. A dühe Attist az őrületbe kergeti, aminek következtében kasztrálja magát, és megöli magát egy fenyő alatt.

Míg a görög-római világ tele volt bizarr történetekkel az ehhez hasonló tragédiákkal, Pompeii valósága talán még drámaibb, mint a fikció. Az ókori római város megsemmisült, amikor a Vezúv vulkán kitört i.sz. 79-ben, több ezer ember halálát okozva a településen és a közeli Herculaneum, Oplontis és Stabiae városokban. A kitörés több mint 6 méter hamuval és más vulkáni törmelékkel záporozta a régiót.

Jelenleg így néz ki Pompeii, ahova a turisták szívesen ellátogatnak: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás