promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrendíti a tudósokat az, amit Egyiptomban a fekete piramis alá temettek kétezer éve
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő dolgot nyelt el a homok.

Egyiptom elképesztő titkokat rejt a mai napig is, nem is csoda, hogy nemrég a Netflixen Az ismeretlen-sorozat keretében az egyik rész azt mutatta be, hogy az ország leghíresebb régészei feltárnak olyan helyeket és olyan dolgokat a föld alatt, amelyeknél nem jártak emberek több ezer éve, és a műsor keretein belül mutatják be azt is, hogy konkrétan kinyitnak egy sírt. Természetesen szenzációs leleteket találnak ott is, és a műsorban már szó esik Egyiptom egyik legrégebbi elveszett piramisának a feltárásáról is,

ám a helyét egyelőre még nem tudják.

Ám kevesen tudják, hogy nem is olyan régen egy elképesztő felfedezés történt Egyiptomban, hiszen egy elveszett régi labirintust azonosítottak a tudósok. A labirintusról nagyon sok legenda kering amúgy, amelyek néhol még Atlantiszhoz is kötődnek, és sok egyéb érdekesség mellett olyan iratokról is szó esik, amelyeket ebben a titkos létesítményben rejtettek el.

Erről a rejtélyes építményről már a negyedik században is írtak történetírók, sőt, egy reneszánsz tudós az írások alapján el is készítette, hogy nézhetett ki ez a létesítmény. Később pedig találtak bizonyítékokat is, többek között belga tudósok, hogy tényleg létezhetett ez a labirintus, és nem csak mese, amelyeket ősi tekercsek őriztek meg az utókornak. Pontosan III. Amenemhat uralkodó fekete piramisa alatt és mellett helyezkedhetett el Dahsúrban, több szinten.

A labirintus maradványait már az 1800-as években megtalálhatták, a szakértők pedig arra jutottak, hogy a köveket a közeli város építkezéséhez használhatták fel később, és ezért tűnt el az óriási építmény. Ám a föld alatt rejtőzhetnek még maradványai, de egyelőre a tudósok csak nyomokat találtak, a nagyobb feltárással még várni kell, pedig sok szakértő szerint rejtélyesebb építményről van szó, mint a piramisok.

Így néz ki a sivatag közepén a legendás fekete piramis:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás