promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem látott dolgot vettek videóra az űrhajósok: ezzel a földöntúli technikával csinosítják magukat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy rejtélyről rántották le a leplet, kiderült, hogyan vágnak hajat az űrben az űrhajósok. 

Elképesztő felvételek készültek az űrben, a Tienkung elnevezésű kínai űrállomáson ugyanis egy olyan videót készítettek, amely megdöbbenti az embereket. A China Manned Space Agency (CMSA) által közreadott videón a misszió parancsnoka, Tang Hungpo, valamint a legénység két másik tagja, Tang Sengcsie és Csiang Hszinlin láthatók, amint hajat vágnak.

Az űrben nem annyira könnyű a fodrászkodás, mint a Földön, de vajon hogyan sikerül nekik normális levágniuk a hajukat? 

Lora Bleacher, a NASA szóvivője elárulta, hogy az űrhajósok az űrben egy speciális, vákuumcsatlakozóval ellátott ollóval vágják le a hajukat, így össze tudják gyűjteni a levágott tincseket, amelyek egyébként szabadon lebegnének. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) például minden szőrszál, amelyet nem fog fel a vákuum, jellemzően az aktív levegőkeringtető rendszer egyik szellőzőnyílásánál gyűlik össze, melyet az űrhajósok rendszeresen megtisztítanak.

Ami az arcszőrzet borotválkozását illeti, az űrhajósok ugyanazokat a borotvákat és krémeket használják, amelyeket mi itt a Földön. Ezekről a tevékenységekről a NASA már korábban is osztott meg videót:  2013-ban egy olyan felvétel került elő, amelyen egy Christopher Cassidy egykori űrhajós látható, amint az ISS fedélzetén levágta a haját és alaposan megborotválkozott.

A fenti videóban jól látható, ahogy az űrközpont fodrász szalonná változik, ráadásul  szinte szürreális hatást kelt, ahogy a furcsa szerkezettel a hajhoz érnek. Tang Hungpo egy speciális zuhanysapkát is használ a hajmosáshoz, amelyet először samponnal töltik meg, majd miután a hajába dörzsölik, egy vízzel teli sapka jön, amivel leöblítik az egészet. Ezzel pedig megoldódott az a rejtély, amire sokan kíváncsiak voltak, mégpedig az, hogyan oldják meg ezeket a dolgokat az űrben az űrhajósok.

Forrás: hvg.hu, Reuters.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás