promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérfagyasztó, alig látott felvételek kerültek ki az internetre: így néz ki egy atomrobbanás közelről
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felfoghatatlan a pusztítás, amelyet a fegyver végez.

A 20. század rengeteg viharral járt az emberiség történelmében: még a felén se voltunk túl, amikorra már két világháború is lezajlott. Még az első pusztítását is felülmúlta a második világháborúé, ahol a katonai verseny az emberiségre szabadította minden idők legpusztítóbb tömegfegyverét: az atombombát.

Élesben még csak a demokrácia bajnoka, az Amerikai Egyesült Államok vetette be Japán ellen, mintegy 170.000-230.000 ember halálát okozva (a pontos számok megállapítása meglehetősen nehéz), akik túlnyomó többsége civil volt.

Az atombomba története egyébként jól dokumentált: tudjuk, hogy a második világháborúban mind a németek, mind a szövetségesek dolgoztak a kifejlesztésén, és végül a nyugati tömbnek sikerült, akik 3 példányban el is készítették azt: egyet felrobbantottak a sivatagban, kettőt pedig ledobtak Japánra, mintegy élesben tesztelve.

Katonai alkalmazására azóta sem volt példa, de ez nem jelenti azt, hogy a fejlesztések megálltak: ma 9 állam rendelkezik atomfegyverrel (USA, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, Pakisztán, India, Észak-Korea, Izrael), és hivatalosan 13.000 darab van belőlük a világon.

Az atomfegyvereket azonban tesztelni is kell. Az Instagramot böngészve elképesztő videót találtunk, 4 felvételt különböző kísérleti atomrobbantásokról:

Az első videó 1946-ból való, amikor az USA robbantott fel egy bombát 27 méterrel a tenger alatt a Marshall-szigetek (Csendes-óceán szigetvilágában található, mindentől messze, a Google szerint az utazás oda Magyarországról menetrend szerinti járatokkal mindössze 2 nap) közelében található Bikini-atoll térségében (ahol összesen még 23 további atom- és hidrogénbombát is teszteltek).

A második videó szintén egy amerikai atombomba-robbantás, 1958-ból, a bomba kódneve Wahoo volt, szintén a Marshall-szigeteknél, az Enewetak-atollnál, ezt 150 méteres mélységben robbantották fel. A harmadik videón a "Hardtack Umbrella" nevű kísérlet látható, szintén 1958-ból, ugyanarról a helyszínről.

Az utolsó videó egy hidrogénbomba tesztje, a Szovjetunió jóvoltából: minden idők legnagyobb felrobbantott atomfegyvere, a szovjetek által Ivánnak, míg a nyugati-tömb által Cár-bombának hívott monstrum hidegháborús propaganda célokat szolgáló robbantási kísérlete: ez a bomba akkora energiát szabadított fel, mint amennyi a Nap bocsát ki magából a robbanás időtartamával megegyező idő alatt (39 nanoszekundum), a kísérlet helyszíne a távoli Jeges-tengerben található, Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új Föld) nevű szigetcsoport volt.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás