promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes élőlény látható a NASA űrből befogott videójában, a tudósok nem hittek a szemüknek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Forradalmi áttörésről számolt be a NASA.

Egészen különös fejleményről számolt be nemrégiben a NASA. Mint ugyanis kiderült és hangsúlyozzuk ez nem vicc, az űrkutatás hivatal munkatársai egy HD felbontású videót fogtak be az űrből mintegy 30 millió kilométeres távolságból. Azonban nem ez a legkülönösebb az egészben, hanem az, hogy az említett felvételen egy macskát lehet látni, aki egy lézerceruza által kivetített piros pontot kerget.

Az űrkutatási intézet Deep Space Optical Communications elnevezésű kísérlete december 11-én ultramagas felbontású streaming videót sugárzott vissza rekordméretű, közel 31 millió kilométer távolságból, ami mintegy 80-szorosa a Föld-Hold távolságának.

A videóban szereplő macskát Taters-nek hívják és a NASA új lézeres kommunikációs fejlesztésének köszönhetően voltak képesek ilyen távolságból visszaküldeni a Földre a róla készült felvételt, ami jelentős történelmi mérföldkőnek számít.

A technológiai újításnak a célja a rendkívül magas sávszélességű videók és más adatok továbbítása volt az űr felé, ami előkészíti az emberi küldetések lehetséges sikerét is a Föld körüli pályán túl.

A NASA hónapokkal ezelőtt még a Földön készítette el a macskás videót, még mielőtt útjára indította volna a Psyche szondát. A videót is a szonda fedélzetén vitték magukkal a világűrbe, majd múlt héten küldte vissza a bolygónkra. A felvételen a macska egy lézerceruza fényét követi, és a kutatók által beágyazott különböző mérési adatokat is tartalmazó ábrákat nézeget.

Az űrkutatási intézet szerint egyébként a macskás videónak elképesztő fogadtatása volt, ezzel ugyanis utat nyitottak a nagyobb adatátviteli sebességű kommunikációhoz. A videót a szonda 267 megabit/másodperc (Mbps) maximális sebességgel küldte vissza a Földre, ami egy földi vezetékes internet-kapcsolatnál is kiemelkedő teljesítmény lenne.

Pam Melroy, a NASA helyettes adminisztrátora szerint,  ez a teljesítmény alátámasztja a NASA elkötelezettségét az optikai kommunikáció fejlesztése felé, ami kritikus fontosságú a jövőbeli adatátviteli igényeinkhez való alkalmazkodáshoz. A sávszélesség növelése pedig létfontosságú a jövőbeli felfedezésekhez és a tudományos céljaikhoz is.

Most pedig végezetül nézzük is az említett videót, amelyben Taters a macska látható!

Forrás: NASA, pcforum.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás