promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy titokzatos tengeri nép majdnem leigázta az ókori Egyiptomot, utódaik még ma is köztünk élhetnek
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Létezhetett egy titokzatos nép, akik az egyiptomiak létét fenyegethették, állítják tudósok.

Létezhetett egy rejtélyes tengeri nép, mely hatalmas pusztítást végezhetett és generációk óta nem adott hírt magáról. Leszármazottjaik talán még ma is közöttünk élnek. Tudósok szerint ez a rejtélyes nép Szíria, Ciprus és Palesztina környékén található és a Földközi-tenger vidékén élhetett.

Az egyiptomi szövegekből és illusztrációkból ismerhetünk csak néhány információt erről a valószínűleg Közel-Keletről származó tengeri népről. A legnagyobb hatalmukat valószínűleg a Kr. e. 13. században érték el. A történelem először Egyiptom délnyugati partjainál vett tudomást róluk, ahol hatalmas háborúkat indítottak a helyi lakosság ellen. A bizonytalan eredetű nép Kr. e. 1200 és 900 között folytatta támadásait, ezt az időszakot pedig Wilhelm Max Müller, az orientalisztikus tudós kiemelten fontos korszaknak nevezte.

A híres egyiptomi fáraó, II. Ramszesz úgy döntött, hogy szembenéz a tengeri néppel. Ha hinni lehet a legendás leírásoknak, zseniális taktikával megálljt parancsolt a támadóknak. Megengedte a flottájuknak, hogy a Nílus közelébe érjenek, majd megtámadták volna a hajókat. Vannak azonban olyanok, akik hiszik, hogy a rejtélyes támadók nem is tengeri nép voltak, hanem kalózcsoportok, akik foglyokat hurcoltak be különböző mediterrán városokból.

A harcok III. Ramszesz uralkodásának idején is folytatódtak, miután a tengeri nép lerombolta a kereskedelmi központot Kádesben, majd be akarták kebelezni Egyiptomot. Ez azonban nem sikerült nekik. Végül a tengeri nép vereséget szenvedett III. Ramszesz alatt, néhány évvel azután, hogy megpróbálták elfoglalni Egyiptomot. Az utolsó néhány tagjukat Kr. e. 1178-ban Xois városában megölték vagy foglyul ejtették őket. A túlélők rabszolgaságba kerültek, és leszármazottjaik talán még ma is közöttünk vannak.

Forrás: dailystar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás