promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló felfedezést tett a NASA, a tudósok sem tudják mi ez az idegen eredetű anyag
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas felfedezést tett a NASA egyik űrszondája.

A NASA OSIRIS-REx elnevezésű űrszondája, amelynek feladata a földi élet eredetére vonatkozó nyomok felkutatása volt, szerves anyagokban gazdag maradványokat tárt fel a korai Naprendszer idejéből. Sőt ezen felül találtak egy azonosítatlan anyagot is, amely a magnézium, a nátrium és a foszfor szokatlan kombinációját tartalmazza.

Dante Lauretta, a küldetés vezető kutatója a felfedezés kapcsán Amerikai Geofizikai Unió (AGU) konferenciáján elmondta, hogy már 20 évvel ezelőtt amikor megfogant bennük ennek a küldetésnek az ötlete, mert határozottan úgy gondolták hogy találhatnak hidratált, szerves anyagokban gazdag maradványokat a korai naprendszerből, ez pedig most meg is valósult.

Az Arizonai Egyetem bolygótudományi és kozmokémiai professzora hozzátette, hogy a 3 milliárd éves Bennu nevű aszteroida eddig előkerült darabjai szénben és szerves anyagokban gazdag molekulák. A mintákat tároló kapszula külső fedeléből nyert részecskék pedig különösen sötét színűek, centiméter és milliméter méretű “domború kövekből” állnak, durva "karfiolszerű textúrával". Érdekes módon ezek bármilyen felületre rátapadnak, amivel érintkezésbe lépnek.

A felfedezés előtt az OSIRIS-REx űrszonda, amelyet rövid, hat másodperces kapcsolatfelvételre terveztek a Bennuval, váratlanul 0,5 métert besüllyedt az aszteroida felszínébe 17 másodpercre, és így a tervezettnél több anyagot nyert ki. Ekkor azonban technikai kihívások merültek fel, mivel két hibás rögzítő akadályozta a mintagyűjtő fedelének eltávolítását, és az összegyűjtött anyag nagy része a fejben rekedt.

A kudarcok ellenére a NASA által támogatott létesítményekben végzett spektrális elemzések előzetes eredményei azt mutatják, hogy az anyagban domináns kék színkép található – ez az azúrkék árnyalat az eredetileg előre jelzettnél magasabb víztartalomra utalhat, és ezzel kapcsolatban további részleteket várhatóan egy közelgő tudományos konferencián osztanak majd meg.

Az anyag egyébként nagy koncentrációban tartalmaz magnéziumot, nátriumot és foszfort, ami hatalmas fejtörést okoz a tudósok számára. Így nem is csoda, hogy a küldetés vezetője is meglepetését is fejezte ki a felfedezés kapcsán.

„Régóta vizsgálom a meteoritokat, és még soha nem találkoztam ilyesmivel. Ez most feladta a leckét. Mi ez az anyag?”

- mondta Lauretta a tudományos konferencián. 

A rejtély tehát továbbra sem oldódott meg, így mindenki csak találgathat mi is lehet valójában ez a titokzatos anyag.

Ha kíváncsi vagy hogy néz ki a valóságban a Bennu aszteroida, nézd meg az alábbi videót!

Forrás: LiveSceince, Rakéta)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás