promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két Róma létezett Caesar idejében? Elveszett város maradványait találták meg Olaszországban
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Virágzó metropolisz romjaira bukkantak Olaszországban. 

Közép-Olaszországban előkerült egy elfeledett város, amely Julius Caesar idejére nyúlik vissza. A Róma és Nápoly között félúton fekvő Interamna Lirenas egy virágzó római város volt, amely csúcspontján 2000 embernek adott otthont a szakértők szerint. 

Annak ellenére, hogy a régészek az 1980-as években pusztán kis településnek tartották, mégis hatalmas város volt, templommal, fürdőkkel és egy fedett színházzal.

Pompejivel és Herculaneummal ellentétben azonban nem természeti katasztrófa pusztította el, és csak az i.sz. 6. században hagyták el az invázió veszélye miatt. A szakemberek az ásatásokból származó kerámiára és az épületek alapjaira, valamint a talaj geofizikai felméréseinek eredményeire összpontosítottak. Az ásatások a helyszínen 2010-ben kezdődtek, de az eredményeket csak most tették közzé. A 13 éves tanulmány szerzője Dr. Alessandro Launaro, a Cambridge-i Egyetem Klasszikus Karának munkatársa.

„Interamna Lirenas városa stratégiailag egy folyó és egy főút között helyezkedett el, virágzó csomópont volt a regionális városhálózatban”

- mondta a szakértő, írja a Daily Mail. 

A várost még jóval időszámításunk előtt 312-ben alapították, a Római Köztársaság (a hatalmas Római Birodalom előtti korszak) idején. A város Krisztus előtt 46-ban Julius Caesar római hadvezér védnökségét nyerte el, két évvel meggyilkolása előtt. A település megannyi csodálatos épületnek adott otthont, amelyek már nem állnak fenn, és csak az alapjaik látszanak az ásatások nyomán. Nevezetesen egy fedett színház, amely a Földközi-tenger túloldaláról importált márványból épült, elég nagy lett volna 1500 fő befogadására. Ez épület azért is különleges, mert a tetős színházak meglehetősen ritkák voltak a római Olaszországban, és a szabadtéri építmények jelentős fejlesztésének tekintették volna.

A színház mellett egy bazilikának nevezett középület állt, amelyet jellemzően kormányzati vagy jogi célokra használtak. A város három fürdőkomplexummal is büszkélkedhet, amelyek közül a legnagyobb egy nagy úszómedencével rendelkezik, amelyet egy karzat vett körül, egyfajta igényes tornác.

Olaszország történelme igencsak érdekes, az alábbi videóban látható, hogyan nézhetett ki az ősi Róma. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás