promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
150 millió éves fenevad koponyájára bukkantak a tudósok, ez most minden eddigi ismeretünket felülírhatja
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen méretű leletet még soha nem találtak ezelőtt a szakemberek.

Egészen elképesztő felfedezés történt Angliában. Paleontológusok ugyanis egy 150 millió éves T-Rexhez hasonló dinoszaurusz maradványait találták meg a tenger közelében. A rémisztő fenevad majdnem két méter hosszú koponyáját a dorseti sziklákon keresztül húzták fel a felszínre.

Minden jel arra mutat, hogy a koponya egy vad tengeri hüllőé volt, amely még 150 millió évvel ezelőtt, a jura-korszakban élt. A szakértők „gyilkos gépnek” nevezték el a vad szörnyet, ami 130 gyilkos, hosszú szúró foggal is rendelkezik. A plioszauruszként ismert fajta 2 méter hosszú feje egyébként az egyik legnagyobb lelet, amit valaha is felfedeztek.

A szakemberek szerint a lény akár 12 méter hosszú is lehetett, mivel csak a koponyája nagyobb, mint egy átlagos ember.

Dr. Andre Rowe, a Bristoli Egyetem munkatársának az elmondása alapján az állat olyan hatalmas volt, hogy kivétel nélkül bármelyik akkor élő élőlényt képes volt elkapni, ami elég szerencsétlen volt ahhoz, hogy a közelében tartózkodjon.

„Nincs kétségem afelől, hogy ez a lény olyan volt, mint egy víz alatti T. Rex”

- mondta a szakember.

Az ősi ragadozó hamarosan David Attenborough BBC-n futó műsorának egy különleges epizódjában is szerepelni fog majd újév napján. Az új epizódban az élő legenda fogja majd először leleplezni a lenyűgöző kövületet.

Steve Etches paleontológus szerint ez a dinoszaurusz az első a maga nemében. A BBC News-nak elmondta, hogy ez egyik legjobb kövület, amelyen valaha dolgozott és ami igazán egyedivé teszi, az az, hogy ennyire részletgazdag.

Az alsó állkapocs és a felső koponya össze van kötve, ahogyan az eredetileg is volt. Világszerte alig találtak ilyen részletességű példányt

A rejtélyes fenevadat az angliai Dorset strandja felett 15 méterrel, egy magasodó sziklában találták meg, miután az BBC-nek nyilatkozó tudós arra fele sétálgatott. Steve és egy másik paleontológus Phil Jacobs ekkor vették észre a sziklák közt heverő dinoszaurusz orrának hegyét.

Ezután egy rögtönzött hordágyat vittek a helyszínre, mivel a lelet rendkívül nehéz volt és annak a segítségével sikerült végül kihúzniuk. A tudósok most úgy vélik, hogy az állat többi része még mindig a szikla belsejében rejtőzhet.

„Az életemre mondom, az állat többi része még mindig ott van, de hamarosan biztos, hogy ezek is előkerülnek, mert immár egy nagyon gyorsan erodáló környezet veszi őket körül”

- mondta a szakember.

Az elképesztő felfedezésről bizonyára még ennél is többet hallunk majd a jövőben, de addig is íme egy fotó a szörnyetegről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás