promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
600 éve el akarják tüntetni ezt világtérképet, amely újraírja az emberiség történelmét
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bámulatos felfedezés került elő, amely alaposan megbolygatta a tudományos világot.

A történelem legfontosabb felfedezései, vagy éppen ikonikus építményei mindig is hatalmas vitákat fognak kelteni a szakmai berkeken kívül olyan helyeken is, ahol már egyéb misztikus ok-okozati tényezőknek is hatalmas szerepet tulajdoníthatnak a témával foglalkozók. Az egyiptomi piramisok, a Stonehenge vagy éppen a Nagy fal Kínában olyan hatalmas jelentőséggel bíró alkotások, amelyekkel az idők végezetéig foglalkozni fognak.

De nemcsak az ilyen nagyon materiális dolgok hozzák lázba a szakértőket és amatőr kutatókat, hanem történelmi események is, olyan felfedezések, amelyeknek hatalmas történelmi fordulópontot tulajdonítanak. Ilyen többek között az új világ, vagyis Amerika felfedezése, amelyet hagyományosan Kolumbusz Kristófhoz kapcsolunk,

aki 1492-ben érte el a kontinens partjait.

Ám korábban már többen is megkérdőjelezték ezt, hiszen a vikingek valószínűleg jócskán megelőzhették az itáliai származású hajóst, és erre utaló nyomokat is nagyon sokat találtak a kutatók. Aztán előkerült egy kínai világtérkép, amelynek az eredetije állítólag 1418-ból származik, és amerikát is ábrázolja már, ezt pedig azt jelentené, hogy Kína is megelőzte Kolumbuszt Amerika felfedezésében.

És ehhez kapcsolódik egy könyv, amely még az ezredfordulón jelent meg Gavin Menzies tollából. A szerző pedig azt állította benne, hogy Kína a világ felfedezésében megelőzött mindenkit, ők juthattak el a 15. század elején Amerikába is először, de ennek a felfedezésnek az eltűnéséhez végül udvari intrikák járultak hozzá, hiszen a felfedező, Cseng Ho kegyvesztett lett, majd az idegengyűlölő konfucionisták azt tanácsolták az uralkodónak, hogy tüntessék el a felfedezésekről szóló jegyzeteket, és minden írásos dokumentumot.

Ezt amúgy több neves kutató is megerősítette, hogy ilyen dokumentumok eltűnhettek, és ezért nem találkozhatunk velük.

Cseng Ho amúgy nagyon sok drága expedíciót vezetett a világtengereken a 15. század elején, Afrikába is elért, így akár az állítások valóságosak is lehetnek. Egyelőre azonban sokan vitatják azt, hogy ez a térkép Cseng Hohoz lenne köthető, sok hibája ugyanis nagyon hasonlít régebbi európai hatásokat mutató térképekhez, annak ellenére, hogy Amerika partvonalai nagyjából stimmelnek rajta. Egyelőre így nem nyert még bizonyítást a kínai felfedezés, amelynek homályosságában óriási szerepet játszik az, hogy Cseng Ho vonatkozó dokumentumait eltüntették néhány évszázaddal korábban.

Így nézhetett ki Cseng Ho brutális flottája, amelyet sokszor egy úszó városhoz hasonlítottak, ezzel uralta Kína a tengereket és óceánokat:

(Forrás: Múlt-Kor, The Economist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás