promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
500 éves térkép leplezi le a Föld sötét titkát, kigúvadnak a szemeid attól, amit felfedezel rajta
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyan dolgokat láthatunk ezeken, amelyeket ma már nem.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy térkép olyan információkat tartalmaz, amelyek a jelenlegi tudásunk szerint nem állnának rendelkezésünkre, de mégis elkészült? Ez az igazán fogós kérdés egy-egy új lelet felszínre bukásakor. Legyen szó akár Atlantiszról.

A Földről számtalan térkép készült az évszázadok alatt, és ezek között bizony akadnak olyanok, amelyek elképesztően pontosak, még abban az időszakban is, amikor nem voltak műholdak és a Google Maps sem létezett, és nem láttuk a Földet az űrből, de még repülőről sem az egekből. A korabeli emberek elképesztő precizitással ábrázolták azt a világot, amit ismertek, és amiről tudomásuk volt. Ugyanakkor léteznek olyan térképek is, amelyek furcsának tűnnek ma már a tudományos ismereteink fényében, vagy eltérnek a hagyományos elképzeléseinktől. Ám ezeket is óriási érdeklődés övezi, már csak azért is,

mivel roppant bizarr ábrázolások.

Például említhetjük a híres török Piri Reisz térképet, amely 1513-ban nagyon pontosan ábrázolta Amerika egyes részeit, még mielőtt azt hivatalosan felfedezte volna Kolumbusz Kristóf. Sőt, néhányan úgy vélik, hogy a térképen az Antarktisz vonalai is láthatóak, ami arra utalhat, hogy Piri olyan forrásokat használt, amelyeket vagy egy ősi, fejlett civilizáció készített, vagy akár földönkívüli technológiával állhatott kapcsolatban az a forrás, amit a török használt a térképe készítése közben.

A sztori persze ettől lesz izgalmas.

Izgalmas kérdés az is, hogy mi lett egy elveszett kontinenssel, amely a 16. és a 17. század folyamán bizony rendszeresen feltűnt a térképeken. Ez a sziget Frizland, Izlandtól délre helyezkedett el a korabeli térképeken, és rendszeresen vissza is tért azokon. Ám később fantiomszigetként vonult be a történelembe, hiszen nem volt ott semmi, ezt csupán valaki rárajzolta egy térképre, és ez hagyományozódott tovább. A meghökkentő az egészben az, hogy későbbi kutatások bebizonyították, hogy valószínűleg a sziget sosem létezett, csupán egy testérpár találta ki, de történetük annyra hiteles volt, hogy tovább is hagyományozódott a hivatalos térképekre.

Európa pedig sokáig azt hitte, hogy eggyel több sziget található az Atlanti-óceánon, miközben nem volt ott semmi. Frizland sztoriját sokan Atlantisz történetével is összekötötték.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás