promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egész telefonod tönkretehetik, ha nem figyelsz eléggé, gyomorforgató támadás terjed az interneten
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Komoly veszélybe lehet a telefonunk, ha nem tesszük meg a kellő óvintézkedéseket.

Súlyos hackertámadás érheti a telefonunkat ha nem figyelünk eléggé. 

A mostanában világszinten is egyre elterjedtebbé váló hibára épülő támadás lényege, hogy a megcélzott gép Bluetooth-csatlakozása úgy érzékeli, hogy protokollban specifikált „azonosítás nélküli párosítással” kapcsolódik hozzá egy billentyűzet. Ezt kihasználva a közelben tartózkodó támadó billentyűzet leütéseket küldhet, parancsokat futtathat, vagy alkalmazásokat telepíthet az adott gépen a telefonunk segítségével.

A hiba az Android eszközökben már a 2012 novemberében kiadott 4.2.2 verzió óta jelen van. A macOS és iOS esetében pedig akkor lép fel, amikor Magic Keyboardhoz csatlakoznak, de ezek a rendszerek akkor is támadhatók maradnak, amikor az Apple digitális fenyegetések elleni védőállását, a LockDown üzemmódot bekapcsolják.

Az elmúlt években több Bluetooth-hibát jelentő Marc Newlin közölte, hogy augusztusban jelentette a hibát az Apple-nek, akik nyugtázták a hiba létezését, de azóta nem adtak ki javítást rá. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a Linux-disztribúciók közül csak a ChromeOS javította a hibát 2020-ban, az Ubuntu, Debian, Fedora, Gentoo, Arch és Alpine továbbra is támadható.

Érdemes kiemelni, hogy a támadás nem igényel speciális hardvert, és Linuxos számítógépről is végrehajtható hagyományos Bluetooth adapter segítségével. A hiba további technikai részletei azonban várhatóan a jövőben fognak csak megjelenni, így nem árt óvatosnak lennünk már most.

A legjobb megoldás az ilyen jellegű támadás kivédésére, ha folyamatosan ellenőrizzük a Bluetooth kapcsolatunkat, nehogy váratlanul egy azonosítatlan eszközre csatlakozzon rá. Ha pedig még biztosabbra szeretnénk menni az a legjobb megoldás, ha az adott időszakban nem szeretnénk rákapcsolódni semmilyen külső eszközre egész egysezűen kikapcsoljuk a Bluetooth elérhetőséget.

Ha még többet szeretnél megtudni a Bluetooth-kapcsolat biztonságos használatáról nézd meg az alábbi videót és még többet megtudhatsz róla.

(The Hacker News, Index)

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás