promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forradalmi áttörés történt a nukleáris energiatermelésben, már nem kell sokat várni és minden megváltozik körülöttünk
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy áttörő újítás révén hamarosan beléphetünk a biztonságos és megfizethető energia korszakába.

Egy lépéssel közelebb kerültünk az energiatermelés „Szent Gráljának” megvalósításához, a tudósok ugyanis bekapcsolták a JT-60SA elnevezésű fúziós reaktort, ami egy 500 millió font (több mint 220 milliárd forint) értékű, körülbelül 12 méter átmérőjű fúziós eszközt, amely Tokiótól északra, Japánban található .

A JT-60SA 200 millió Celsius-fokra (360 millió Fahrenheit-fokra) felhevített örvénylő plazmát tartalmaz. Ez pedig az a hőmérsékleti küszöb, amely során a hidrogénatomok elkezdhetnek héliummá egyesülni, és a folyamat során fenntartható energia szabadul fel, ami véget vethet a fosszilis tüzelőanyagok korszakának. 

Az Európai Unió és Japán által közösen épített és üzemeltetett JT-60SA a világ legnagyobb fúziós reaktora lesz az ITER elnevezésű befejezéséig Franciaországban. Egyébként más ezeknél kisebb reaktorokat is építenek és tesztelnek – köztük az oxfordshire-i ST40-et is  –, ami egy kezdeti lépés afelé, hogy a fúziós nukleáris erőművek lássák el világ energiafogyasztását.

A JT-60SA elsődleges célja egyelőre egy kutatási létesítmény létrehozása, ami azt vizsgálja majd, hogy a most felépülő fúziós erőművek hogyan fognak majd ténylegesen működni. 

Szakértők szerint egyébként további két évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a JT-60SA elő tudja állítani az energiaellátáshoz szükséges hosszú élettartamú plazmákat. 

A JT-60SA avatóünnepségén, Sam Davis projektvezető-helyettes elmondta, hogy a japánok eszköze közelebb visz minket a fúziós energiák korszakához.

Ez több mint 500 tudós és mérnök, valamint több mint 70 vállalat együttműködésének eredménye Európa-szerte és Japánban

– mondta.

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa azt mondta az avatáson, hogy a JT-60SA  a világ legfejlettebb reaktora  és a működésének megkezdését „a fúziós történelem mérföldkövének” nevezte.

A magfúziós techológia még gyerekcipőben jár, de egyesek szerint ez az emberiség jövőbeli energiaszükségletére adott válasz.  A fúziós erőművek ugyanis csökkenthetik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az energiatermelő szektorból, és csökkenthetik az éghajlatváltozást az a környezetszennyező gázok, például a szén helyettesítésével. 

A fenntartható jövő tehát már a mi kezünkben van és csak idő kérdése mikor jöhet el a fosszilis tüzelőanyagok korszakának a vége. A Daily Mail egy érdekes videót is közzétett a Japánban megépült fuziós rekaktorról, ami alább meg is tekinthető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás