promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási felfedezés, megtalálták Egyiptom legendás királynőjének a sírját, ott ahol nagyon nem kellett volna lennie
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudósok az egyik leghíresebb műalkotást ábrázoló fáraónő sírjára bukkanhatnak?

Nefertiti az ókori Egyiptom 18. dinasztia uralkodója, IV. Amenhotep fáraó felesége volt. A 14. század elején élt, és körülbelül 30 éves korában lelte haláltát. A történelem folyamán egyik legismertebb műalkotás a nevéről elnevezett mellszobra, amelyet az amarnai korszakban készítettek. A művészeti alkotás mellett Nefertiti jelentős politikai és vallási szerepet is betöltött, és a fáraó mellett aktív politikai szereplő volt. Ám végzetes sorsa ismeretlen, mivel az utolsó említése az egyiptomi történelmi feljegyzésekben nem utal az ő későbbi sorsára vagy halálára. Ennek eredményeként számos teória alakult ki, de az igazságra eddig nem derült fény.

Az ókori Egyiptom egyik vezető tudósa szerint most úgy tűnik, hogy évezredekkel azután, hogy nyugalomra helyezték, az egyiptomi királynő lehet, hogy Egyiptom egyik legismertebb sírjában nyugszik.

Egyiptom titkokat őrző temetkezési helye, Nefertiti királynő sírja talán ott lehet elrejtve, ahol Tutankhamuné.

Nefertiti Amenhotep IV fáraó felesége, Tutankhamun mostohaanyja volt, és a Kr. e. 14. században élt, de sírejének helye rejtély volt. Most az amerikai Kairói Egyetem régésze, Dr. Ikram tárhatja fel az akkori nyughelyet.

Dr. Ikram az mondta: "Vita volt afelől, hogy a királynő sírja Tutankhamuné mögött van-e, de a tudományos vizsgálatok ellentmondásos eredményeket adtak".

Nefertiti régóta az ókori Egyiptom tanulmányozásának középpontjában állt, mellszobrát többször is lemásolták, de az eredeti változata még mindig a berlini Neues Múzeumban található. A múzeum honlapja szerint a mellszobor eredetileg egy műhelyben található, de a faraónő testét soha nem találták meg.

Dr. Ikram hozzátette: "Ha egy érintetlen királyi sírt találunk, rengeteg információt szerezhetünk a vallásról, hagyományokról és anyagi kultúráról. Lehetőség nyílik a késői 18. dinasztia bonyolult vallási  világának felderítésére is".

Forrás: dailystar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás