promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, de igaz: amit mindig is tudni akartál Egyiptomról, most megtudhatod
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ókori Egyiptom gazdag történelme nem csupán piramisokról és fáraókról szól, hanem az élet mindennapi részleteiről is, beleértve az étkezést is. A Nilus mentén fekvő birodalomban az élelmiszer nem csupán túlélési eszköz volt, hanem egyfajta kultúra és vallás is.

Alapvető Élelmiszerek

Az ókori egyiptomiak alapvetően gabonatermesztésre és állattenyésztésre támaszkodtak. A kenyér és a sör volt az egyiptomi étrend két alapeleme. Az Egyiptomban termesztett fő gabona az emmer volt – ma farro néven ismert –, amelyet először lisztbe őrölnek. Ez egy nehéz feladat volt, amelyet általában nők végeztek. A folyamat felgyorsítása érdekében homokot adnak az őrlőmalomba. Ez nyilvánvaló lelet, mivel megtalálták a homokot a múmiák fogain. Ezután a lisztet összekeverjük vízzel és élesztővel. A tésztát ezután agyagformába helyezték, és kőkemencében megsütötték.

Étkezési szokások

A legtöbb ókori egyiptomi naponta kétszer evett: egy reggeli kenyérből és sörből, majd egy kiadós vacsora következett zöldségekkel, hússal – és még több kenyérrel és sörrel. A bankettek általában valamikor délután kezdődtek. A nem házas férfiakat és nőket elválasztották egymástól, és az ülőhelyeket a társadalmi státusz szerint osztották ki. A szolgálónők boroskancsóval keringenek, a táncosokat pedig hárfán, lantokon, dobon, tamburán és kereplőn játszó zenészek kísérték.

Zöldség

Az ókori egyiptomiak szerették a fokhagymát, amely a zöld mogyoróhagyma mellett a legelterjedtebb zöldség volt, és gyógyászati ​​célokat is szolgált. A vadon termő zöldségek bőségesek voltak, a hagymától, póréhagymától, salátától, zellertől (nyersen vagy pörkölt ízesítésére fogyasztva), uborkától, retektől és fehérrépától a tökfélékig, sárgadinnyéig és papiruszszárig. A hüvelyesek, mint a borsó, a bab, a lencse és a csicseriborsó létfontosságú fehérjeforrásként szolgáltak.

Hús

A luxusélelmiszernek tartott húst az ókori Egyiptomban nem fogyasztották rendszeresen. A gazdagok élvezhették csak a sertés- és birkahúst. A marhahús még drágább volt, és csak ünnepi vagy rituális alkalmakor ették. A vadászok a vadon élő vadak széles skáláját foghatták ki, beleértve a darukat, vízilovakat és gazellákat. Ha valami kisebbre volt kedvük, az ókori egyiptomiak egereket és a sündisznókat is ettek.

Baromfi

A vörös húsnál gyakoribb volt a baromfi, amelyre a szegények is vadászhattak. Volt köztük kacsa, galamb, liba, fogoly és fürj – még galambok, hattyúk és struccok is. A kacsa, hattyú és liba tojását rendszeresen ették. Az ókori egyiptomiak találták fel a libamáj finomságát. A gyomorszonda technikája – a kacsa és liba szájába zsúfolt étel – egészen ie. 2500-ig nyúlik vissza.

Hal

Talán meglepő a folyó mellett élő emberek civilizációja számára, hogy némi nézeteltérés van a tekintetben, hogy az ókori egyiptomiak beiktatták-e a halat a napi étrendjükbe. A faldomborművek azonban bizonyítékot szolgáltatnak a lándzsával és hálóval végzett halászatról. Egyes halak szentnek számítottak, és fogyasztása nem megengedett, míg másokat megsütés, szárítás és sózás után lehetett fogyasztani. A halpácolás annyira fontos volt, hogy csak a templomi tisztviselők végezhették ezt.

Gyümölcsök és édességek

A zöldségekkel ellentétben, amelyeket egész évben termesztettek, a gyümölcs szezonálisabb volt. A leggyakoribb gyümölcs a datolya, a szőlő és a füge volt. A füge azért volt népszerű, mert magas volt a cukor- és fehérjetartalma, míg a szőlőt szárítani és mazsolaként tartósítani lehetett. A datolyát vagy frissen fogyasztják, vagy bor erjesztésére vagy édesítőszerként használták. Voltak még nagyobb bogyók, valamint gránátalma. A kókuszdió importált luxuscikk volt, amelyet csak a gazdagok engedhettek meg maguknak. A méz volt a legértékesebb édesítőszer, a kenyér és sütemények édesítésére használták.

Az ókori egyiptomiak voltak az első emberek, akik ettek mályvacukrot, és begyűjtötték a mályvanövényeket a mocsaras területekről. Az édességeket úgy készítették el, hogy a gyökérpép darabjait mézzel sűrűre főzték. Ha besűrűsödött, a keveréket leszűrték, lehűtötték és elfogyasztották.

Gyógy-és fűszernövények

Az ókori egyiptomiak fűszereket és gyógynövényeket használtak ízesítésre, köztük köményt, kaprot, koriandert, mustárt, kakukkfüvet, majoránnát és fahéjat. A legtöbb fűszert importálták, ezért túl drágák ahhoz, hogy a gazdagok konyháján kívül felhasználják .

Vallási Szertartások az asztalnál

Az étkezés szorosan kapcsolódott az egyiptomi valláshoz. Nem csak egyszerű rutin volt, hanem az istenek tiszteletére tartották az ételmegáldásokat, és gyakran szertartással kísérték az étkezéseket. Az életmódjukban fontos szerepet játszottak az állatok, és sok étel és ital volt szentelt jellegű.

Forrás: The Hystorihit

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás