promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzáció Egyiptomban: bizonyítékot találtak, hogy Tutankhamon egyiptomi fáraó nem is férfi volt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudósok tovább vizsgálják a legújabb egyiptomi felfedezést.

A történelem során több Tutankhamon néven ismert egyiptomi fáraó tűnt fel, azonban a legismertebb közülük Tutankhamon, vagyis Tutankhamon IV. Amenhetep volt. Ő Egyiptom uralkodója volt a 18. dinasztia idején, i. e. 1332 és 1323 között. Egy francia kutató állítja, hogy az ősi Egyiptomból származó Tutankhamon az a személy lehetett, aki a bibliai "Mózes" néven ismert volt. Összességében elmondható, hogy Tutankhamon nagyon fiatalon került a trónra, és rövid uralkodásának híre főként a híres sírja kapcsán maradt fent. Az elátkozott sír évezredekig rejtve maradt a világ szeme elől. A felfedezésnek köszönhetően a Tutankhamon kincseinek hatalmas gyűjteménye jelentős információkkal szolgált az ókori Egyiptomra és a fáraók életére vonatkozóan.

A rejtély, amely körül veszi Tutankhamon sírját, mélyül az izgalmas tervezési elemek felfedezésével. Különösen a bejáratnál bekövetkező szokatlan jobbra kanyarodás a hagyományos elvárásokat kérdőjelezi meg. Az ősi Egyiptomban balra fordulás a férfiasságot szimbolizálta, ami a fáraók sírok tervezésének lényeges eleme volt. Azonban Tutankhamon sírja jobbra kanyarodik, eltérve a normától. Ez az eltérés kérdéseket vet fel a sír eredeti lakójával kapcsolatban. Míg a férfi fáraók általában balra fordulnak, az egyetlen másik jobbra fordulás Hatshepsut sírjához tartozik, egy női fáraóhoz.

Ez arra utalhat, hogy Tutankhamon sírja egy nő számára épült?

A további vizsgálatok során új rejtélyes nyomok kerültek felfedezésre. Az edényeken nőies vonásokkal rendelkező arcképek láthatóak, eltérve a férfias normától. Még Tutankhamon ikonikus halotti maszkja is feltűnést kelt sajátos férfias tervezésével, ellenben a sírba talált képeken az arc fülbevalót visel, ami női fáraóra utalhat. Ezek a furcsa részletek elgondolkodtatnak bennünket Tutankhamon sírjának eredeti lakójának azonosságával kapcsolatban, vajon eredetileg egy nő számára épült-e.

Forrás: ancientorigins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás