promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogy miért építették olyan hatalmasra a Gízai nagy piramist, az ok nevetséges
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hihetetlen rejtélyt fejthettek meg egyiptomi tudósok.

Khufu, a negyedik dinasztia fáraója, akit a Gízai Nagy Piramis építésének felügyelete alatt tiszteltek, halhatatlan nyomot hagyott az ókori egyiptomi történelemben. Annak ellenére, hogy csak kevés közvetlen információ áll rendelkezésre a jelleméről, a Nagy Piramis mérete és grandiózitása egy olyan uralkodóra utal, akinek monumentális ambíciói voltak. Khufu uralkodása, i.e. 2589-2566 között, jelentős építészeti eredmények időszakát jelentette, a Nagy Piramis pedig tanúbizonyságul szolgál vezetésére. A pletykák Khufu hatalmas egójáról a piramis óriási méreteiből fakadnak, amely a Gízai fennsíkon található három piramis közül a legnagyobb.

Néhány történész feltételezi, hogy Khufu vágya egy tartós örökségre ösztönözte őt egy ilyen ambiciózus projekt megrendelésére. Az építkezés alapos tervezést, szervezői tehetséget és egy óriási munkaerőt igényelt, tovább táplálva a véleményeket Khufu látnoki vezetéséről vagy láthatóan nagy önteltségéről.

Habár a történeti feljegyzések kevés részletet tartalmaznak Khufu személyiségére vonatkozóan, a Nagy Piramis kézzelfogható öröksége biztosítja, hogy az uralkodásával kapcsolatos vitákban mindig jelen legyen az a feltevés, miszerint egy óriási egóval rendelkező fáraó irányított, alakítva az ókori Egyiptom egyik leghíresebb személyiségének narratíváját.

 Khufu alatt Egyiptom virágzott, és gazdasága, valamint kulturális élete is erősen felfelé ívelt. Egyiptomban hosszú élete legnagyobb részét hadjáratokkal töltötte, amelyeknek célja az ország határainak védelme és kiterjesztése volt. Több különböző hagyomány is fennmaradt Khufu-ra vonatkozóan, és az egyik leghíresebb közülük az, hogy kegyetlen és zsarnokos uralkodót ábrázolja. Azonban ezek a hagyományok nem teljesen egyértelműek vagy megbízhatóak, és sok vitát szült a témában. Sok kincset és értékes tárgyat találtak meg Khufu sírjában, ami azt mutatja, hogy egy pompás és gazdag uralkodó volt.

Forrás: Ancientorigins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás