promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Idegen eredetű múmiákat emeltek ki Egyiptomban, ez átírhatja a történelmet a piramisok földjén, hiszen megoldódhat Punt rejtélye
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A felfedezés bizarr volt, hiszen nem találhattak volna a helyszínen, Egyiptomban ilyen múmiákat.​

Az ókori Egyiptom számtalan titkot rejt, és a föld alatt olyan leletek bújnak meg, amelyekre még a tudósok sem gondolnak. Egy-egy elképesztő felfedezés pedig alapvetően változtathatja meg a gondolkodásunkat egy-egy ősi civilizációról, vagy akár egy egész korszakról is. A múmiák földjén az elmúlt időszakban is nagyon intenzív ásatási munka folyt, és ez így folytatódik a továbbiakban is. Szinte minden hónapban van már egy nagyobb bejelentés, és nem csak a homok rejthet meglepetéseket, hanem bizony a Nílus és a tenger mélye is, amelyek alján olyan városokat is felfedeztek az elmúlt évtizedekben, amelyekről addig csak néhány forrásban hallottak.

Van az egyiptomi mitológiában egy rejtélyes és gazdag vidék, amelyet Puntnak neveztek a források, ám a szakértők sokági nem tudták, hogy igazából mire is utalhat ez a kifejezés, hiszen a térképen most nincs nyoma ennek a helynek.

Úgy tűnik, hogy bizarr múmiák útján sikerül erre rájönni.

Pedig Puntba már 4500 évvel ezelőtt is indítottak expedíciókat az egyiptomiak, most galléros páviánok múmiáit tanulmányozták annak érdekében, hogy Punt helyére bukkanjanak, és nagyon úgy tűnik, hogy sikerrel járnak. A múmiákat amúgy még több mint 100 évvel ezelőtt találták a Majmok Völgyének nevezett területen. Különös felfedezés volt páviánmúmia, hiszen az állatok nem őshonosak Egyiptomban, idegen eredetűek, ám most DNS-vizsgálatokkal bizonyították, hogy valószínűleg a mai Eritrea területéről származhatnak az állatok, amely később Adulisként tűnik fel a forrásokban. Úgy tűnik tehát, hogy egy rejtély megoldódik.

Nagyon keveset tudni a páviánok Egyiptomban betöltött szerepéről, de amennyire hitelesek az állatábrázolások, úgy feltételezhető, hogy hosszabb ideig éltek velük együtt az állatok, akiket meg is figyeltek.

Még több hátborzongató izgalom érdekel Egyiptomból?

(Lives Science, Qubit)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás