promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Perdöntő bizonyíték került elő az egyiptomi piramisoknál, ők építették a gigászi monstrumokat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon érdekes dolgokat rejt még Egyiptomban a föld mélye.

A világ leggigászibb építményeit, így a Stonehenget vagy éppen az egyiptomi nagypiramisokat számtalan titok övezi, ezek közül pedig az, ami leginkább érdekli az embereket, azaz, hogy kik építették és hogyan ezeket az óriási monstrumokat. Nos, a Stonehenge kapcsán nem is olyan régen nagyon érdekes tudományos felfedezés látott napvilágot, hiszen a tudósok arról számoltak be, hogy valószínűleg az angol kőmonstrumot messziről érkező emberek építették,

valahonnan a régi Mezopotámia területéről vándorolhattak ide az építők.

A gízai nagypiramisok kapcsán számtalan feltételezés és kósza információ látott napvilágot az elmúlt évtizedekben, sokszor jön fel az a nézet, hogy egy idegen civilizáció segíthetett az egyiptomiaknak a nagy építkezésben, sok összeesküvés-elmélet szerint ez az idegen civilizáció akár a Földön kívülről is érkezhetett, ám sokan azt állítják, hogy megeshet, Atlantiszhoz van köze az építésnek, és az atlantiszi civilizációhoz pedig a Szfinx lehet a kulcs. A legelterjedtebb elképzelés pedig az, hogy zsidó rabszolgák építették ezeket, utóbbinak pedig számos irodalmi feldolgozása is van.

Ám ezek közül egyikre sincs bizonyíték. A zsidó rabszolgás elméletre például nem találtak nyomokat a régészek, egyszerűen Egyiptomban nincsenek a föld alatt erre utaló régészeti maradványok. A Bibliában olyan nyomok vannak, amelyek egy másik időszakra vonatkoznak, amikor már a nagy piramisok nagyon régen, ezer éve is állhattak.

A bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy igazából szabad emberek építették ezeket a gigászi építményeket, akik a munkájukért megbecsülést és busás jövedelmet is kaptak, bár az építők mindennapi dolgai egyelőre homályban maradtak a kutatók előtt. A piramisépítés időszaka amúgy az Újbirodalom idején zárulhatott le időszámításunk előtt 1500 környékén, innentől kezdve pedig a Királyok Völgyében temetkeztek az egyiptomi előkelőségek elsősorban.

Írásos dokumentum is előkerült arról hogyan építhették a piramisokat, mindez pedig a Vörös-tenger partján Wadi al-Jarfban. A papirusz a munkáról ír, illetve kisebb csoportokról, úgynevezett gengekről, akik a munkát végezték, a köveket pedig a Níluson szállították. Az építők kiléte azonban még viták tárgyát képezi, hiszen korábban azt feltételezték a tudósok, hogy mezőgazdasági idénymunkások végezhették a feladatokat, ám egyiptológusok egy csoportja azt feltételezi, hogy olyan munkások építhették, akik egész évben építkezési munkákból éltek, így egy komoly szakma lehetett az övéké.

A piramisok közelében talált sírokból pedig az is kiolvasható, hogy bizony az építők mindenféle orvosi ellátásban is részesültek a munka során, sőt, feltételezhető, hoyg egyes vezetők komoly földjutalmat is kaptak a munkájuk során.

Valójában így is építhették a piramisokat?

(Forrás: Livescience, Popular Science)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás