promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zombi járvány fenyeget, finn tudósok már vészforgatókönyvet is közzé tettek
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mai világban mindenre fel kell készülni. Ez alól nem kivétel egy esetleges zombi apokalipszis sem. De nézzük mire jutottak a finn tudósok.

A The Walking Dead-től a The last of us-ig a zombi apokalipszis hosszú évek óta alapvető eleme a tudományos-fantasztikus kasszasikereknek. De mi lenne, ha egy zombi valóban életre kelne a való világban?

Helsinkiben található Aalto Egyetem kutatói egy tanulmányban arra jutottak, hogy ha egy zombi járvány kitörne a városban, mindössze hét óra alatt terjedne el az egész országban. Ez azt jelenti, hogy azonnali karantén és/vagy az élőholtak megölése lenne szükséges a lakosság megvédéséhez.

Ha nem történne meg ez a gyors reakció, akkor a zombik "elkerülhetetlenül elfoglalnák az országot", azaz ha egész pontosak akarunk lenne, akkor „elkerülhetetlenül felfalnák az országot”.

A kutatók által végzett szimulációk lehetővé tették a finn emberek és zombik mozgásának modellezését, ami segített megérteni a járványterjedés lehetséges forgatókönyveit. Ebben beleértve a karantén bevezetése, valamint, hogy milyen hatást gyakorolna, ha a járvány egy ritkábban lakott területen vagy egy sűrűn lakott városban törne ki.

Azonban a szimuláció során a kutatóknak szembesülniük kellett több nehézséggel is miszerint, hogy nehéz megbecsülniük annak valószínűségét, ha egy ember szembekerül egy zombival akkor legyőzi azt vagy épp ő maga lesz a főétel. 

A kutatók úgy vélik, hogy ezek a szimulációk jövőbeli járványok megelőzéséről is információval szolgálhatnak, és lehetővé teszik a hatékony beavatkozások és a járványok terjedésének korlátozásának feltérképezését.

Ezen túlmenően, a szimulációk során a kutatók azt is megfigyelték, hogy a félreinformációk és a figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása milyen hatást gyakorolhat egy járvány terjedésére. A tanulmány szerint a modellt más országokban is alkalmazhatják, hogy jövőbeli járványok előrejelzését és a megfelelő intézkedések meghozatalát segítsék. Emellett használható a hasonló módon terjedő dolgok, például pletykák vagy dezinformációk vizsgálatára is.

Forrás: www.dailymail.co.uk

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás