promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban létezik a The Last of Us zombi gombája, és gazdatesteket keres magának
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 A zombi gombák parazitaként működnek, bábjátékosként használják a gazdatestet, parancsolgatva annak. Egész közösségeket tudnak megfertőzni.

A mostani kedvenc „The Last of Us” videojáték-sorozat előzménye, pontosan ez a történet. Az HBO-n futó sorozat valójában minden nap lejátszódik szerte a világon, csak nem az emberek között.

Léteznek zombi gombák?

A „The Last of Us” alkotói elmondták, hogy a BBC „Planet Earth” című dokumentumfilm-sorozatának egyik jelenete ihlette őket, amely egy gombával fertőzött hangyáról szól, akinek megtámadja a gomba az agyát, majd arra kényszeríti, hogy felmásszon egy fára, és az erdő felett lógjon a levegőben. Ott a gomba belülről kifelé emészti meg a hangya testét, és spórazáport szabadít fel, hogy további zombikat hozzon létre a testen belül.

Több, mint 100 ismert Ophiocordyceps faj létezik, amelyek sokféle rovart, köztük lepkéket, és bogarakat fertőz meg, és legalább 35 olyan, amely „elmekontroll”-ot hajt végre gazdáikon.

Csak 35-öt ismerünk, de becsléseink szerint több, mint 600 faja létezik.

Megfertőzhetik-e és irányíthatják-e a gombák az embert?

Szerencsére nem kell aggódni, hogy az Ophiocordyceps megfertőzi az embereket. „Szuper fajspecifikusak” – mondta a hollandiai Utrechti Egyetem biológia tanszékének adjunktusa.

Az ismert Ophiocordyceps fajok mindegyike egy bizonyos rovart zsákmányol, és ez a specifikusság kétélű kard. Nagyon kifinomult gépezetük van a gazdatesttel való interakcióhoz és olyan igazán érdekes dolgokhoz, mint a viselkedés megváltoztatása, de még egyik fajról a másikra sem tudnak áttelepülni, főleg nem egy olyan szervezetre, mint az emberé.

Ázsia egyes részein az emberek egy típust (Ophiocordyceps sinensis) használnak a hagyományos orvoslásban, és a gombákat kutató tudósok nem fertőződtek meg.

„Folyamatosan belélegzem az Ophiocordyceps spórákat, mert szorosan együtt dolgozom velük”

– mondta egy kutató biológus, aki továbbra sem zombi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás