promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különös üzenetet kapott a Föld, 16 millió kilométerről kaptunk jelet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen dolgot vitt véghez a NASA, 16 millió kilométeres távolságból küldtek jelet a Földre. 

A NASA Psyche űrszondáján végzett mélyűrkísérlet most először sugárzott üzenetet a Földnek lézeren keresztül messze a Holdon túlról, ez a teljesítmény pedig megváltoztathatja az űrhajók kommunikációját.

Az ilyen típusú optikai kommunikáció eddigi legtávolabbi demonstrációja történt meg, a Deep Space Optical Communications (DSOC) egy közeli infravörös lézert sugárzott be tesztadatokkal kódolva körülbelül 16 millió kilométeres távolságból. A DSOC egy két éven át tartó technológiai misszió, amely a Psyche-n halad, miközben eljut elsődleges célpontjához, a Psyche aszteroidához.

„Az első fény elérése az egyik fontos DSOC mérföldkő az elkövetkező hónapokban, megnyitva az utat a nagyobb adatsebességű kommunikáció felé, amely képes tudományos információkat, nagy felbontású képeket és streaming videókat küldeni az emberiség következő óriási ugrásának támogatására: az emberek kiküldésére a Marsra”

– mondta Trudy Kortes, a NASA főhadiszállásának technológiai demonstrációs részlegének igazgatója.

Optikai kommunikációt használtak már korábban is üzenetek küldésére a Föld körüli pályáról, de ez a lézersugarak eddigi legtávolabbi távolsága. A lézersugárban a fotonnyaláb ugyanabban az irányban, azonos hullámhosszon mozog. A lézeres kommunikáció hatalmas mennyiségű adatot tud továbbítani példátlan sebességgel azáltal, hogy az adatokat a fényhullámok rezgéseibe csomagolja, és olyan optikai jelet kódol, amely infravörös (ember számára láthatatlan) sugarakon keresztül üzeneteket küldhet a vevőnek - ír róla az IFL Science.

A NASA általában rádióhullámokat használ a Holdnál távolabbi küldetésekkel való kommunikációhoz. A NASA szerint a DSOC technológiai bemutató célja, hogy 10-100-szor nagyobb átviteli sebességet mutasson, mint a jelenlegi legjobb rádiókommunikációs rendszerek.

A Psyche űrszondájáról egy videó is készült, amely alább látható. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás