promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veled is ez történik ha megiszol egy pohár vörösbort? Az évezred rejtélyét fejtették meg a kutatók
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jelenség sokkal több embert érint, mint gondolnánk.

Végre fény derült egy sokakat érintő rejtélyes jelenség okaira. Bizonyára már többen is éreztük, hogy egy pohár vörösbor elfogyasztása egyik pillanatról a másikra hirtelen fejfájás tör ránk. Ez a jelenség bizony több embert érint mint gondolnánk, most azonban fény derült az okaira.

Ellentétben az általános másnapossággal, ami egy komolyabb ivászat utáni napon jelentkezik, az úgynevezett "vörösboros fejfájás " 30 percen belül, de akár három órán belül is megütheti a fogyasztóját már egy kis pohár elfogyasztása után.

Ezt a hirtelen jelentkező fejfájást bizonyára sokan érezhettük már, a Kaliforniai Egyetem kutatói pedig most felfedezték, hogy egy a a természetben előforduló vegyület felelős lehet ezért a jelenségért, amely akár migrént, kipirosodást és hányingert is okozhat már egy pohár után. Ezt egy egyébként teljesen természetes antioxidáns anyag okozza, amit kvercetinnek neveznek, és a naposabb vidékekről származó borok nagyobb mennyiségben is tartalmazzák.

Morris Levin, a tanulmány társzerzője az eredményeik kapcsán a következőket mondta el:

Arra jutottunk, hogy amikor az arra érzékeny emberek még szerény mennyiségű kvercetint is tartalmazó vörösbort fogyasztanak, azonnali fejfájást éreznek. Úgy gondoljuk, hogy végre jó úton járunk ennek az évezredes rejtélynek a megmagyarázása felé. A következő lépés az, hogy tudományosan is teszteljük a hipotézist azokon az embereken, akiknél az ilyen fejfájás jelentkezik

A kvercetin egy növényi pigment, amely arról ismert, hogy a gyümölcsök és zöldségek természetes színét hozza létre. Az anyag megtalálható többek között a teákban, a kakaóban és a szőlőben, de vény nélkül kapható étrendkiegészítőként is árulják a különböző gyulladások és a magas vérnyomás csökkentésére. A kutatók szerint azonban vörösborral kombinálva a kvercetin megzavarhatja egyes emberek alkohollebontó képességét. A vörösboros fejfájás pedig még azokat is érintheti, akik alapvetően nem is szoktak extrémen másnaposak lenni egy-egy alkoholgőzös éjszaka után.

Andrew Waterhouse az egyetem szőlőtermesztési és borászati ​​tanszékének professzora elmondta, hogy

Amikor az anyag véráramba kerül, a szervezet egy másik formává, a kvercetin-glükuroniddá alakítja át. Ebben a formában azonban gátolja az alkohol anyagcseréjét.

A professzor hozzátette, hogy kvercetint a szőlő a napfény hatására állítja elő. Ha olyan szőlőt termesztenek, amelynek fürtjeit erősebben érik a Nap sugarai, mint ahogyan azt például a Napa-völgyben teszik, akkor a vörösbor az átlagnál sokkal magasabb kvercetin-szintű lesz, ami még súlyosabb fejfájást okozhat az arra érzékeny fogyasztóinak.

A Scientific Reports-ban megjelent tanulmány szerzői most azt tervezik, hogy egy klinikai vizsgálat során különböző vörösborokat hasonlítanak majd a kvercetin-szintjük alapján, amiket azt követően embereken fognak tesztelni. 

Ha a vizsgálat eredményt hoz, ki tudja talán a közeljövőben a tudósok egy megoldást is ki tudnak majd találni arra, hogy ne érezzünk kínzó fejfájást már egy pohár bor elfogyasztása után.

(Mirror)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás