promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Bűntudatod van másnaposan? Íme a tudományos magyarázat
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Túl vagy egy vidám, őrült éjszakán, ahol kieresztetted a gőzt, ittál, flörtöltél, gátlástalan önmagad voltál és mosollyal az arcodon feküdtél le. De most, hogy felkelt a nap, felébredtél és néhány órányi alkoholizálás és őrült mulatozás után a mosoly eltűnt.

Összetörtél teljesen és bűntudatod van?

Nem vagy egyedül, ezt a részegek bűntudatának nevezik. A szorongás a mellkasod közepéből indul és táplálja félelmet és a gyomorsavat azáltal, hogy az aggodalom a gyomrodban összpontosul, mert erőteljesen rosszul érzed magad az előző éjszaka emlékének gyászától.

Mondtam valami hülyeséget? Úgy viselkedtem, mint egy idióta? Megbántottam valakit? Elrontottam az imázsomat? Mindenki mérges rám? Ilyen gondolatok gyötrik az ivók bűntudatától szenvedő embereket.

Vannak, akik felébrednek egy éjszakai kicsapongás után, esznek egy jó mekis burgert kólával és élik tovább az életüket, de egyesek olyan intenzíven fizetnek az előző éjszakáért, hogy megígérik maguknak, hogy soha többé nem isznak.

Miért ébredünk fel néhányan erkölcsi gyötrelemben, még akkor is, ha nem tettünk semmit, amiért kiérdemeltük volna ezt a kínzó érzést?

Ez a 4 ok, amiért szorongsz:

"Cserben hagytad magad"

A tudat, hogy sokat ittál, azt jelenti, hogy az előző este önként lépted át a határt, és másnap elvesztetted azt. Alapvetően dühös vagy a tegnap esti énedre, amiért bajba hoztad a ma reggeli énedet.

Veszélyeztetted az egészségedet

Amikor reggel felébredsz, és úgy érzed, hogy fáj a szemed mögött, kiszáradt a szád, felgyűlt a sav a gyomrodban és fájnak az ízületeid, akkor tudod, hogy másnapos vagy. Amint ezt az értékelést elvégezted, azonnal csalódni fogsz magadban, amiért nem vigyáztál jobban magadra. A szorongás önvédelmi mechanizmusként lép működésbe. Megvéded az elmédet a testedtől.

Túl sokat ittál

Minél többet iszol, annál rosszabbul érzed magad. Ez tudomány. Néha a szorongás, amit reggel érzel, további figyelmeztetés, amellyel tudatod magaddal, hogy túl sokat iszol. A szorongás szinte önkínzásként működik, megpróbálod elriasztani magadat attól, hogy legközelebb is igyál, hiszen milyen rossz ez a másnap.

A kiszáradás idegessé tesz

Az alkohol csökkenti az „anti-diruektikus” hormonok mennyiségét a szervezetben, ami azt jelenti, hogy sokkal több víztől szabadul meg a szervezet, mint józan állapotban.

A kiszáradás a szervezetben nem csak szomjúsághoz és fejfájáshoz vezet, hanem ájuláshoz, szédüléshez és zavartsághoz is vezethet. Ezek az érzések felpörgetik a szorongást, miközben a tested megpróbálja megvédeni magát a további károktól. Az italok közötti vízivás segíthet a szélsőséges vízveszteség leküzdésében, és cserébe csökkentheted a másnapi a szorongás kockázatát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás