promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rettenetes orosz kísérlet látott napvilágot, embertpróbáló amit honfitársaikkal tesznek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Traumatikus emlékeket idéz fel bennünk a kutatás.

A koronavírus alatti lezárások korszaka minden bizonnyal komoly nyomot hagyott az emberek életében. Mindannyian jól emlékszünk: este 8 óra után tilos volt az utcára menni, megismerkedtünk a máskor legfeljebb háborús szituációk alatt bevezetett "kijárási tilalom" fogalmával.

Bár az mi életünket fenekestül felforgatta, és sok embernek rendkívül kellemetlen élmény volt a lezárások időszaka, a modern tudományt rendkívül érdekli, hogyan viselkedik emberek egy csoportja hosszútávú izolációban - az esetleges jövőbeni hosszú űrutazások sikeres kivitelezéséhez az ilyen esetek kutatása rendkívül fontos, lehetőleg még azelőtt, hogy az űrhajók elindulnának intergalaktikus útjaikra.

Egy moszkvai központú intézet, az IMBP most pontosan ilyen kísérletbe kezdett: egy 6 tagú csapatot elzárnak 1 teljes évre egy kutatólaborukban lévő izolált szobába. A legénységnek tagja egy parancsnok, egy orvos, 3 kutató, és egy repülési mérnök. A megfigyelők között többek között pszichológusok is lesznek, különböző szimulált űr-feladatok is el kell végezniük a résztvevőknek.

A SIRIUS névre hallgató program már nem az első ilyen kísérlet. A nagybetűs írásmód annak köszönhető, hogy nem a Szíriusz csillagról kapta a nevét a program, hanem egy mozaikszó: a kifejezés a "Scientific International Research In Unique Terrestrial Station - Nemzetközi Tudományos Különleges Földi Kutatóközpont" rövidítése. Az előző program így ért véget:

A korábbi programokat az orosz űrügynökség és a NASA mindig közösen valósította meg, ám az idei évben ez máshogy lesz, a NASA hivatalos közleménye alapján nem vesz részt a programban. Bár ilyesmire nem tért ki a közlemény, könnyen elképzelhető, hogy a NASA programból való kimaradása mögött az orosz-ukrán háború miatt rendkívül megromlott orosz-amerikai viszony állhat.

A NASA kimaradása miatt a világon egyedülálló lesz a kísérlet abban is, hogy most először lesznek résztvevői csak egy nemzet tagjaiból. A nemek arányát tekintve 2 férfi és 4 nő vesz részt a kísérletben, és a kutatók óriási reményeket fűznek a kísérlethez, ami remélhetőleg rengeteg segítséget nyújt majd az esetleges jövőbeli űrutazásokhoz vagy bolygókolonizációkhoz.

forrás: space.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás