promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elon Musk eldöntötte, kell neki a világűr és ezért nem fél versenybe szállni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az űrért folytatott titkos háború, amely a megdöbbentette a világot. Hatalmas s harca a milliárdos tech-mogulok között. Mi lélegzet visszafolytva várjuk a végeredményt. 

Ma egy új fejezet kezdődött a milliárdos tech-mogulok, Elon Musk és Jeff Bezos közötti állami finanszírozású űrkutatási versenyben, amely most már a műhold alapú internet szolgáltatások területét célozza meg. A Bezos vezette Amazon pénteken elindította első teszt műholdjait a tervezett internet szolgáltatásához, amely a SpaceX Starlink szélessávú hálózatával versenyezni kíván. Az Egyesült Oroszlán Szövetség Atlas V. rakétája felstartolt a teszt műholdakkal, megnyitva ezzel az utat a program előtt, amely a globális internet lefedettség szintjét célozza meg, és végül körülbelül 3.236 műholdat küld a Föld körül. Az Amazon tervei szerint 2024 végére szeretné elindítani a szolgáltatását.

Azonban Elon Musk SpaceX vállalatának óriási előnye van az Amazonnal és alapítójával, Jeff Bezos-szal szemben, hiszen Musk megszerezte a legnagyobb kormányzati finanszírozást mind az SpaceX, mind saját rakétavállalata, a Blue Origin számára.

Az SpaceX már 2018-ban repült a teszt Starlink műholdjaival, és 2019-ben elindította az első működő műholdakat. Azóta több mint 5000 Starlink műholdat lőttek fel Floridából és Kaliforniából a saját Falcon rakétáikkal. Az európai Eutelsat OneWeb is indított már műholdakat az internet szolgáltatáshoz, jelenleg mintegy 600 db van a világűrben.

Ezt a versengést "A milliárdos űrversenyének" nevezik - amelyet Musk biográfusa, Walter Isaacson is megerősít - hiszen mindkét milliárdost az űr és a tudományos-fantasztikus mesék szenvedélye hajtja. A két milliárdos közötti rivalizálást azonban újra elevenítette, hogy egymásnak „bókoltak” az Isaacson, Elon Musk-ról szóló életrajzi könyvében, amelyet a múlt hónapban adtak ki.

Musk dilettánsnak nevezte Bezos-t, mondván, hogy nem fordított elég időt a Blue Origin űrkutatási vállalatával kapcsolatos munkára. Bezos azonban válaszul felhívta Musk figyelmét arra, hogy saját alkalmazottai szerint Musk tudása nem annyira széleskörű, ahogy azt ő feltételezi. Isaacson könyvéből megtudtuk, hogy a Tesla és az SpaceX korábbi alkalmazottai szerint Musk ötletei gyakran nem segítőkészek vagy problémamentesek.

Ez az űrversengés nem új keletű: Musk és Bezos már két évtizede küzdenek az űrturizmus és az űrkutatási szerződésekért a NASA-val. Jeff Bezos Blue Origin hivatalosan is megkapta a NASA-tól éves 3,4 milliárd dolláros szerződést, ami közelebb viszi a milliárdost egy emberűrhajós landolásához a holdon.

Musk SpaceX vállalata már 2021-ben nyert egy 3 milliárd dolláros szerződést, hogy segítsen emberi lényeket visszajuttatni a holdra először 1972 óta. Bezos próbálkozott megszerezni ezt a szerződést, de sikertelen volt, majd el is indított egy pert a döntés megsemmisítése érdekében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás