promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő akció: fél órán keresztül egy hatalmas magyar zászló lobogott a New York-i Szabadság szobron
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1956. november 18-a több szempontból is nagyon fontos nap volt a magyar történelem során.

Több évezredes történelmünk során, mi magyarok sok mindennel szembenéztünk. Rengeteg nehéz időszakot és háborút éltünk meg, akadnak azonban olyan emlékezetes pillanatok, amelyek örökké a kulturális emlékezetünk részei maradnak. 

Az egyik ilyen egészen pontosan 67 évvel ezelőtt történt New Yorkban. A New York-i Szabadság-szobron 1956. november 18-án, vasárnap reggel ugyanis fél órán át egy hatalmas magyar zászló lobogott, amelyet magyar emigránsok egy csoportja tűzött ki, hogy szimpátiát keltsen a szovjet hadsereg által azokban a hetekben elfojtott 1956-os magyar forradalom iránt.

Az esemény elképesztően hatalmas feltűnést keltett, vezető helyen számoltak be róla az amerikai lapok, rádiók és televíziók, valamint világgá röpítették a hírt a nemzetközi hírügynökségek.

Az akciót Sisa István, a Free World Review szerkesztője newarki lakásán eszelte ki egy csoport magyar emigráns, köztük Juharos István festőművész és Mártonffy István mérnök segítségével. A tervet nagyon aprólékosan ki kellett számítaniuk, hogy a zászlót pont akkor tudják kibontani, amikor a következő kirándulóhajó a szobor alá ér.

A magyar zászlót Mártonffy a teste köré csavarva rejtette el, majd mikor azzal együtt elindultak felfelé a szoborban, a csoport más tagjai különböző ürügyekkel lelassították az ugyanazzal a hajóval érkezett, és ugyancsak felfelé igyekvő turistákat. A szoborhoz felérve az akciót kitervelő csapat leverte a fáklyához vezető szűk csigalépcső ajtaját elzáró lakatot, és hamarosan kibontották a zászlót. A kívül maradtak fényképezni és filmezni kezdtek. A turisták csak akkor értették meg, mi is történt, amikor a szobor talapzatán is kibomlott a felirat: "STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY".

Sisa István közben a manhattani partról megkezdte a média tájékoztatását. A helyszín felett megjelent a Daily News helikoptere, majd egy másik gép is. Időközben a feljutott turisták jelentették a szobor őrségének, hogy fönt valami történt. Mire az őrök felértek és bevonták a zászlót, az mintegy fél órán át lengett a Szabadság-szoborról. Az elképesztő akció résztvevői közül egyébként végük senkit nem tartóztattak le, bár tettük illegális volt.

Ez a különleges pillanat a mai napig meghatározó pillanata a történelmünknek. Sisáék akciója egyértelműen feltette a világtérképre Magyarországot és felhívta a figyelmet az 1956-os forradalom és szabadságharcra amiért örökre hálásak lehetünk nekik.

Az AFP hírügynökség például a következőképpen számolt be a különleges akcióról:

Több fiatalember - kilétüket nem lehetett megállapítani - vasárnap délelőtt óriási magyar zászlót tűzött ki a New York-i Szabadság-szobor legmagasabb pontját jelentő fáklyára, a szobor lábánál feliratot helyeztek el "Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot" felirattal. 

Ha még ennél is többet szeretnél megtudni az 1956-os eseményekről, íme egy videó amiből még több hasznos információ kiderülhet.

(Múlt-kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás