promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási magyar felirat jelent meg New York közepén, az illegális akció  örökké a világ emlékezetébe véste 1956-ot
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mentsétek meg Magyarországot! - állt a felirat amellet a hétméteres magyar zászló mellett, amit a külhoni magyarok 1956 novemberében elhelyeztek a New York-i Szabadság-szobron.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a magyar szabadságharcosok képesek tartani állásaikat, Magyarország végül nem kapott valódi diplomáciai segítséget sem Amerikától, sem másik nyugati nagyhatalomtól. Meg kellett elégednünk a Time címlapjával, ahol a forradalmárokat választották az év emberének - ironikus módon a következő évben pedig Hruscsov követett minket.

A szovjet tankok bevonulásával minden győzelemmel kapcsolatos remény elveszett, a szovjet haderő folyamatosan számolta fel a különböző ellenállási gócpontokat, utána az utcákról a kihallgató termekbe, a pincékbe és a börtönökbe költözött a terror, senki sem érezhette magát biztonságban. Félve a hatalom megtorlásától, ezekben a napokban 200-nál is több magyar hagyta el az országot, és távozott a nyugati határokon keresztül.

A magyar szabadságharc leverése okozta gyászban a külhoni magyarság is osztozott velünk. November 18-án emigráns magyar értelmiségiek New York-ban egy néma akcióval próbálták felhívni Amerika és a világ közvéleményének figyelmét a vérbe fojtott magyar szabadságharcra. Az akció lényege az volt, hogy egy óriási zászlót tűztek ki a szabadság és Amerika leghíresebb szimbólumára, a New York-i Szabadság-szoborra. Mivel az akció teljesen illegális volt, ügyesen kellett gazdálkodjanak az idővel. A szervezők biztosra mentek, a vasárnapi lapok szerkesztőivel előre egyeztettek, így az akció jelentős sajtónyilvánosságot kaphatott.

A Mártonffy István mérnök vezette 15 fős csoportnak az időzítéssel is számolniuk kellett, hogy lehetőleg minél több ember szemtanúja legyen az akciónak. Ezt úgy érték el, hogy a zászlót és a feliratot akkor bontották ki a szobor tetején, mikor a legzsúfoltabb reggeli hajó a szobor alá ért. A tervezett időpont azonban meghiúsult az időjárás miatt, az eső elriasztotta a turistákat, így végül szombat helyett vasárnap került sor az akcióra.

Az első turistacsoportos hajóval érkeztek meg a szigetre az összeesküvők, Mártonffy teste köré csavarva csempészték be a magyar lobogót. A szobor tetejére érve a magukat turistának kiadó magyarok leverték a fáklyához vezető lakatot, és gyorsan kibontották a zászlót, utána pedig a talapzatnál feszítették ki a feliratot:

“STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY”

A Daily News helikoptere szinte rögtön megjelent a helyszínen, az akciónak hatalmas volt a visszhangja, a rádiók is vezető helyen számoltak be róla, a TV pedig leadta az akcióban részt vevő Kevicky Kálmán rövidfilmjét, aki végig dokumentálta az eseményeket. Több mint fél órán keresztül lobogott a felirat és a zászló, mire az őrség észbe kapott. Végül senkit sem tartóztattak le, az akció pedig az egész világot bejárta. Apró kis siker volt ez a magyarok számára, ami azonban sajnos nem segítette az otthonmaradottak életét.

Forrás: New York Times

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás