promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA súlyos vallomással állt elő: ezt elszúrták, és márciusban már be is csapódhat a Földbe
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Közleményt adtak ki az ügyben, van okunk aggódni?

 

A Nemzetközi Űrállomás az emberiség technológia fejlődésének egyik legmeghatározóbb szimbóluma. Számos nemzet együttműködésével és elképesztő anyagi erőforrások ráfordításával lett sikeres a projekt: 1998 november 20-án állt munkába Föld körüli pályán. A mindennapi élettől meglehetősen különböző módon zajlanak itt a mindennapok, vizet például így kell inni:

A személyi jelenlét az űrállomáson azóta is folyamatos, leginkább orosz és amerikai származású űrhajósok váltják egymást. A héten eddig még még nem tapasztalt, érdekes esetet éltek meg az állomáson tartózkodó űrhajósok: egy űrséta során a személyzet elvesztett egy szerszámostáskát.

Az űrsétát egy kizárólag női asztronautákból álló csapat hajtott végre a Guardian értesülése szerint.

A malőr észlelése után a küldetésirányítás azonnal nekiállt az elhagyott tárgy röppályáját elemezni, és szerencsére megnyugtató eredményre jutottak. Elemzésük szerint a szerszámosláda űrállomással való ismételt érintkezésére az esély nagyon kicsi, az nem jelent veszélyt, mind az állomás, mind pedig a személyzet biztonságban vannak, az eset további intézkedést nem igényel.

Az elhagyott tárgy, bár nem túl nagy méretű, leginkább egy zsákra hasonlít, és annyira fényes, hogy éles szemű, szerencsés megfigyelők akár egy távcsővel is észrevehetik. Egy japán űrhajós észlelte először a múlt héten, a Fudzsi-hegy fölött lebegve.

Természetesen sokakban felmerül a kérdés, hogy mi lesz a szerszámosláda sorsa. Az űrben minden végrehajtott műveletnek komoly költségei vannak, így a NASA nem indít mentőakciót a táska visszaszerzésére: számítások szerint még pár hónapig keringeni fog a Föld körül. majd miután megkezdi az ereszkedést gyors sebességgel, a Föld légkörébe lépve pillanatok alatt el fog égni.

A mostani esethez hasonlóra egyébként már korában is voltak példák, tudósoknak állandó fejtörést okoz az űrszemét kérdése. Bár közvetlen életveszélyes helyzetet még nem okoztak, az űrkutatás fejlődésével párhuzamosan elkerülhetetlen lesz, hogy valami megoldást találjanak a kozmikus hulladékok kezelésére is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás