promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Grönlandon találtak valamit, ami átírja az emberiség történelmét
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Találtak valamit Grönlandon, amely megmagyaráz sokmindent.

Amit már az iskolában mindenki megtanul a legelején, és ez az évszám a retinánkba is ég azaz, hogy Amerikát 1492-ben fedezték fel, méghozzá Kolumbusz Kristóf, aki először érkezett Európából a kontinensre. A nagy jelenetet több film is rögzítette, így a nagy felfedezés pillanatát is több alkotásban láthatjuk, az egyik leghíresebb mégis az 1992-ben készült alkotás, amely a nagy felfedezés ötszázadik évfordulóján jött ki a mozikban, és az 1492: A paradicsom meghódítása névre hallgat. A film főszereplője a zseniális Gérard Depardieu.

Amerikával kapcsolatban az is érdekes, hogy az Amerika szó igazából a magyar Imre névből jön, hiszen Amerigo Vespucci után nevezték el a kontinenst, és Vespucci olyan környezetben élt, ahol Szent Imre kultusza nagyon erős volt, így közvetetten a magyar hercegről is elnevezhették a régi-új kontinenst. De miért hívhatjuk réginek?

Nos, kutatások már korábban is feltételezték, hogy nem Kolumbusz volt az első Európából, aki a kontinensre tette a lábát. A vikingek ugyanis már korábban is kikötöttek itt, sőt rendszeresen visszajártak nyersanyagért. Ezt a feltételezést pedig most tovább erősíti egy kutatás, amelyben izlandi tudósok Grönlandon talált fa leleteket elemeztek (amelyek főleg Banks-fenyőből készültek), és egyértelműen megállapították, hogy azok Amerikából származnak, méghozzá a Szent Lőrinc-öbölből. Az ősi viking szagák Vinland néven hivatkoznak erre a területre amúgy.

Az izlandi szakértők tehát újabb bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy már jóval 500 évvel ezelőtt Kolumbusz érkezése előtt is rendszeresen jártak a kontinensre, további bizonyítékok pedig átírhatják a későbbiekben tehát a történelmünket, hogy Európa és Amerikai között már korábban is volt szorosabb kapcsolat a történelem folyamán.

985 és 1450 között pedig rendszeresen visszajártak a leletek tanúlsága szerint.

Íme Vinland:

(via Express)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás