promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lélegzetelállító dolgot találtak egy évezredes viking sírban, elképzelni sem lehet, hogyan került oda

Lélegzetelállító dolgot találtak egy évezredes viking sírban, elképzelni sem lehet, hogyan került oda

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez fontos bizonyítéka egy új felfedezésnek.

A skandináv származású, harcias vikingek a 8. és a 11. század között rettegésben tartották fél Európát. Elsősorban a part menti területeket rabolták végig, de a portyáik, hadjárataik során a Kaszpi-tengerig és a Fekete-tengerig is eljutottak.

Gond nélkül kifosztották a keresztény templomokat, kolostorokat, hiszen ők maguk nem voltak keresztények. A többistenhitű vikingek Odint, Thort és más égi lényeket imádtak, és a haláluk után is – stílusosan – áthajóztak a túlvilágra: a gazdag elhunytat temetési hajóra helyezték, majd az egészet felgyújtották, ez volt a hamvasztás skandináv technikája.

A vallásuk azért is érdekes, mivel a közelmúltban egy titokzatos viking gyűrűt találtak a kutatók egy svédországi sírban. A női elhunytat a 9. században temethették el, mégpedig a mára megfeketedett, ezüstötvözetből készült, vörös köves ékszerével együtt.

A gyűrű legmeghökkentőbb érdekessége az, hogy a régészek arab feliratot találtak rajta, amely Allahot dicsőítette. Egész Skandináviában ez az egyetlen gyűrű, amelyen arab felirat szerepel, mégis fontos bizonyítékként szolgál egy új felfedezéshez.

A szakembereknek egyelőre fogalmuk sincs, hogyan kerülhetett a nőhöz, akit egyébként tradicionális skandináv öltözékben temettek el, nem lehetett közel-keleti származású. A gyűrű alaposabb, elektronmikroszkópos vizsgálata aztán kiderítette, hogy a vörös kő valójában színezett üveg, ami a viking időkben egzotikus anyagnak számított, de például a Közel-Keleten és Észak-Afrikában sok-sok évszázada ismert volt már.

Feltűnő, hogy a gyűrű milyen jó állapotú, ami arra utalhat, hogy talán nem is viselte senki a kezén. Jelenlétéből a kutatók arra következtettek, hogy a vikingek szoros kereskedelmi kapcsolatot ápolhattak az Abbászida Kalifátussal, amely a 8. és a 10. század között uralta az arab világ egy részét.

A vikingek az ezüstöt többre tartották az aranynál, státusszimbólumnak számított, és sokan ilyen tárgyakkal temetették el magukat. Feltehetőleg így került a női sírba is a gyűrű, amelynek az Allahról szóló feliratával aligha törődhettek, számukra az ezüst volt a lényeg.

Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás