promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez meg mi? Döbbenetes dolog látható egy kémfotón a szíriai sivatagban
Borítókép:  Profimedia /Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte érthetetlen miért vannak római erődök nyomai a szíriai sivatagban. 

Az 1920-as években Antoine Poidebard jezsuita pap a szíriai sivatag felett kétfedelű repülés közben észrevette a feltételezett ókori római erődök szögletes körvonalait. Az egyik legkorábbi légi régészeti kutatás során a francia pilóta több mint 100 előőrsöt térképezett fel és fényképezett le, amelyek a Tigris és az Eufrátesz folyók közötti 1000 kilométeres ívben voltak felfűzve.

A történészek évtizedeken keresztül azt feltételezték, hogy ezek egy védelmi határ maradványai, amelyeket i. e. 300 körül építettek a Szászáni Birodalom, Róma keleti riválisa ellen. A régészek most egy merkantilisabb magyarázatot sejtenek annak köszönhetően, hogy több száz további római stílusú építményt fedeztek fel a titkosítás alól feloldott amerikai kémműholdfotókon. Az észak-angliai Hadrianus-falhoz és a rómaiak által emelt többihez hasonló lineáris védőernyő helyett a szíriai erődök valószínűleg azért voltak ott, hogy megvédjék és megadóztassák a karavánokat és a kereskedőket, nem pedig azért, hogy állandóan harcoljanak a szászániak ellen.

Az erődök azonosításához a Dartmouth College régésze, Jesse Casana és munkatársai a hidegháború csúcspontján alacsony pályán lévő műholdakról készült fényképeket vizsgáltak meg. A CORONA és a HEXAGON kódnevek alá sorolt képeket az 1990-es években hozták nyilvánosságra. Mivel a fotók az iparosodott mezőgazdaságot megelőzően készültek, a táj jellegzetességeit örökítik meg, amelyeket azóta megzavartak vagy elpusztítottak a gépesített ekék. Éles szemű tudósok a múltban a képek segítségével azonosították a táj ősi ember alkotta jellegzetességeit, beleértve a romos városokat, úthálózatokat és a vályogtégla épületek által hagyott lekerekített halmokat.

Casana, mint régész általában mezopotámiai lelőhelyeket tár fel Irak északi részén, gyakran CORONA és más, titkosított műholdfelvételek segítségével romok megtalálásához. De mivel a koronavírus világjárvány idején a terepmunkát felfüggesztették, ő és csapata egy szomszédos régió fekete-fehér képeire fordította a figyelmét: a 300 000 négyzetkilométeres szíriai fennsíkról. A területet 5 kilométeres négyzetekre osztva olyan ember alkotta építmények aláírására vadásztak, amelyek kiemelkedtek a száraz sivatagi hátteren - írja a science.org.

Minderről egy videót is megtekinthet:

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás