promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkavaró titkot rejt a magyar főváros mélye, ezrek sétálnak el felette minden nap, mit sem sejtve
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Budapest egyik kedvenc parkja a magyar történelem szomorú szemtanúja volt.

A főváros ikonikus parkjai ma a felhőtlen kikapcsolódás, a nyári programok és a szórakozás elsőrendű bástyái, pedig megdöbbentő titkokat rejtenek. Talán nem is csoda ez, ha belegondolunk a magyar történelem szomorú pillanataiba, amelynek a magyar főváros bizony sokszor szenvedő alanya volt. A magyar történelem fontos pillanatai itt kezdődtek vagy éppen itt értek véget, miközben a magyar fővárost tényleg elképesztő hadak dúlták, többször is ellenséges kézre került.

A Déli pályaudvar mellett található a Vérmező, amely a főváros egyik legnagyobb parkja, rengeteg emlékmű otthona. Az első kerületben található, a Várhegy lábánál, körülötte pedig számtalan nagy forgalmi csomópont található. Régen is nagyon forgalmas volt a terület élete, a középkorban például egy középkori falu volt ezen a helyen, amelyet Logodnak hívtak, nem véletlen tehát, hogy a közelben a korábbi hely emlékére elneveztek egy utcát Logodi utcának is.

Ám ez csak a kezdet volt, a Vérmező a mai nevét igazán félelmetes eseményekről kapta, ugyanis kivégzések színhelye volt. Többek között itt végezték ki a 18. század végén a Martinovics-összeesküvés résztvevőit is. Konkrétan pedig erről a kivégzésről kapta a tér a mai nevét, de kevesen ismerik a tér igazi történetét, és a korábbi eseményeket. Később katonai gyakorlótér is volt, ám a második világháború előtt majd a háborúban egyáltalán nem így nézett ki, sokkal inkább teknő alakú volt, majd a háború után a város lerombolt törmelékeivel töltötték fel, illetve a várnegyed épületeinek romjait is ide hordták.

Ezek mellett is természetesen rengeteg dolog feküdhet az alján, hiszen egy óriási területet töltöttek fel.

De mégis mi történt a Vérmezőn a második világháború alatt?

(Forrás: 24.hu, Dívány)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás