promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földön kívülről jött élőlényt találtak a tengerben? Szakértők állítják, hogy a világűrből jöhetett
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatócsoport igazán nem hétköznapi dolgot állít, ám annál izgalmasabb a tudományos magyarázatuk.

Az elmúlt időszakban is bőszen folyik a tengerek tanulmányozása, ahol rengeteg olyan faj található még, amelyeket az ember nem ismer, egyetlen példányukkal sem találkozott az évszázadok alatt, és persze rengeteg mese és legenda is szól mitikus lényekről, amelyek olykor egész flottákat ijesztettek halálra a megjelenésükkel. A kutatók által azonban van egy nagyon érdekes elmélet amely szerint a világ egyik legismertebb állata, a polip a Földön kívülről érkezhetett. Érdekesség, hogy az elmélet eléggé gyökeret vert már a popkultúrában, így rengeteg filmben is felbukkan az, hogy a polip azaz élőlény a Földön, amely legközelebb állhat a földönkívüli fajokhoz.

Többek között a Netflixen futó Sabrina című sorozat egyik részében is hallhatjuk kifejtve a hipotézist, de mielőtt sokan azt gondolnák, hogy ez csak a mesében létezik, és minden fikció, azoknak érdemes elmondani, hogyan jutottak egyes tudósok erre a megállapításra.

Érdekesség az is a sztoriban, hogy a hawaii mitológia rögzíti azt, hogy a polipok földönkívüli lények. Náluk még istenséget is mintáz az állat, ő pedig Kanaloa. A hawaii mitológia amúgy arra épül, hoyg a mi világunk egy elpusztult univerzum romjaira épült, és a polip az a teremtmény, amely nem része az új világ építésének, mivel a teremtésmítoszaik szerint ő az utolsó hírnőke a régi világnak, az elpusztult univerzumnak.

Nos, a tudományos állítás idegen vírusok érkeztek a világűrből még nagyon régen, ezek pedig megfertőzték az akkori lábasfejűek egy részét, egy másik állítás szerint pedig űrsziklákon érkeztek már polippeték a Földre a világűrből. Az elmélet alapja az is, hogya polipok rendkívül értelmesek, hiszen labirintusokból is ki tudnak jutni egyedül, sőt, az eszközhasználatra is képesek, és bonyolultabb feladványokat is meg tudnak odani.

Az agyuk pedig 500 millió neuronból áll össze, amely egészen különbözik más fajokétól.

A hipotézis amúgy komoly tudományos lapban jelent meg, ám nagyon sok tudós kételkedik az állítsában, pédául azért is, mert nincsenek zoológusok a tanulmány készítői között. sok tudós pedig amelett érvelt, hogy bár a tanulmány nagyon hasznos abban a tekintetben, hogy modellezte, hogy az univerzum milyen hatásokkal lehetett a Földre, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy állításai megalapozottak lennének. Másrészt kérdéses az is, hogy ez a vírus specifikusan csak egy fajra volt hatással.

Korábban amúgy arról is beszámoltak a tudósok, hogy a Jupiter egyik holdja, az Európa jégtakarója alatt akár olyan értelmes lények is élhetnek, mint a polipok. 

És, hogy mi a polipkarok rejtélye? Erre is választ találtak már a tudósok:

(Forrás: Index, Origo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás