promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az állatorvosok szerint átverés volt az egész: kizárt dolog, hogy Bobi 31 évig élt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bobi, akit a világ legidősebb kutyájának tartanak 31 éves és 165 napos korában pusztult el, több állatorvos azonban kételkedik benne, hogy valóban megélte ezt a matuzsálemi kort az eb.

A nemrégiben elpusztult Bobi, 1992. május 11-én született, és a Guinness Rekordok Könyve szerint is ő volt a történelem legtovább élő kutyája. Ám ebben a rekordban most több neves állatorvos is kételkedni kezdett, szerintük ugyanis biológiailag nem lehetséges, hogy egy kutya 200 emberi évnek megfelelő életkort megéljen.

Meg is vizsgálták az 1999-ben Bobiról készült képeket, ezeken pedig más színű mancsai vannak, mint annak a kutyának, amely október 21-én halt meg Portugáliában. Az állatorvosok e mellett további kételyeket is felvetettek: bár az eb életkorát bejegyezték az országos adatbázisba, ez általában a tulajdonosok bevallásán alapul. Ezen túlmenően a kutyánál elvégzett genetikai vizsgálatok is csupán azt erősítették meg, hogy öreg, nem pedig a pontos korát.

Ezt követően a Guinness-rekordokat nyilvántartó szervezet szóvivője a Guardian-nek azt mondta, hogy tisztában vannak a felmerült kételyekkel, ezért vizsgálatot indítottak az ügyben.

 Egyetlen állatorvos kollégám sem hiszi el, hogy Bobi valójában 31 éves volt.

- mondta Danny Chambers, az Állatorvosi Királyi Kollégiumot vezető tanács egyik tagja, aki egy másik, 18 ezer állatorvost tömörítő szervezet alapítója is egyben.

A szakértő szerint ez egyenértékű lenne azzal, hogy egy ember 200 év feletti életkort él meg, ami a jelenlegi orvosi lehetőségeket figyelembe véve teljesen valószínűtlen. A rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek, a tulajdonosok pedig eddig semmilyen konkrét bizonyítékot nem szolgáltattak, amivel igazolni tudnák Bobi korát. mondja az állatorvos.

Chambers azt is hozzátette, hogy mivel a kutyát nem állateledellel etették, a példáját felkapták az állateledel-ellenes fanatikusok, akik már régóta kampányolnak azért, hogy a kutyatáp megöli a háziállatokat, és hogy a nyers táplálás egészségesebb. Bobi pedig ennek köszönhetően még népszerűbbé vált.

Az állatorvos praxisa során már több alkalommal is találkozott olyan kutyákkal, amik a 20 éves korhoz közelítettek, de ezek az állatok általában kisebb testű kutyafajták példányai voltak. És Bobival ellentétben nem is voltak túlsúlyosak, ezért sem gondolná, hogy a kutya valóban megélte ezt a matuzsálemi kort.

Bobi gazdái azonban igyekeznek cáfolni ezeket az álíltásokat. A Portugáliában élő Costa család szerint a kutya ugyanis nagyon jó génekkel rendelkezett, és az anyja is 18 éves koráig élt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás