promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kutyasimogatás csökkenti a stresszt, megdöbbentő új kutatás látott napvilágot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Washingtoni Állami Egyetem új kutatása szerint az úgynevezett terápiás kutyák simogatása csökkenti a stresszt.

A kutyabarátok teljes mértékben tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy mennyi szeretetet képesek adni házi kedvenceik és milyen jó érzéssel tölti el a gazdit is a négylábú családtag selymes bundájába beletúrni vagy csak megsimogatni őt. A kutya is minden kétséget kizáróan érzi a törődést, de a farok csóválásán és arckifejezésén vagy viselkedésén kívül más kommunikációs eszköz nincs a birtokában. Azonban ez mind éppen elegendő ahhoz, hogy örömet és boldogságot hozzon a családba, így minden bizonnyal a kutyatulajdonosokra is átragad az állat szeretete és hálája, ami tökéletesen megmutatkozhat a gazdi rossz közérzete mellett lévő vigasztalásban. A kutya mint tudjuk igenis érző lény és felettébb okos állat lévén minden egyes rezdülésünkre is képes reagálni, a vigasznyújtásban pedig különösen profik. - írt a LiveScience.

Biztosan te is voltál már abban a cipőben, amikor az élethez sem volt kedved, kis kedvenced mégis oda dugta orrát farok csóválva, hozzád bújt és tekintetében ott volt a „ne szomorkodj gazdi, én mindig itt vagyok neked” nézés. A következő tanulmány ugyan nem erre az élethelyzetre hegyeződött ki, hiszen egyetemista hallgatók körében készült, de teljesen egyértelmű, hogy az eddig felvázolt tények valóban egy simogatással kezdődnek.

A vizsgálatban tehát 309 diák vett részt, amiben a kutatók azt vizsgálták, hogy a memorizáláshoz és a koncentráláshoz szükséges készségek hogyan változnak egy átlagos tíz perces állatsimogatást követően és az hogyan hat a rövid távú stressz kezelésére.

A hároméves vizsgálat során a hallgatókat véletlenszerűen besorolták három akadémiai stresszkezelési program egyikébe, amelyek az ember-állat interakció és a bizonyított akadémiai stresszkezelés különböző kombinációit tartalmazták. Az eredmények önmagukért beszéltek, ugyanis azok a tanulók, akik folyamatos interakcióban voltak az állatokkal, sokkal jobb eredményeket értek el, mint előtte és kognitív képességeik is jelentős mértékben javultak. A legérdekesebb azonban az egészben az volt, hogy a vizsgálatot követő hat hétben is megmaradtak a figyelemre, illetve a stressz kezelésére szolgáló pozitív eredmények, amikor már nem volt a környezetükben semmilyen négylábú kedvenc.

A kutatás tehát maximálisan bebizonyította, hogy a stressztől abszolút nem vagyunk képesek tisztán gondolkodni és persze sokkal figyelmetlenebbek is vagyunk, de az állatokkal kapcsolatos folyamatos foglalkozás ezt igen könnyen képes feloldani és hosszú távon pozitívan fenntartani. Mindemellett az állatok abban is képesek segítséget nyújtani, hogy újabb pozitív gondolatokkal pozitívan is cselekedjünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás