promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar férfi sírja az afrikai dzsungelben, akit korábban a bennszülöttek királynak is választottak a 18. század végén
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő utat járt be a felfedező, még királynak is megválasztották a szigeten. Hihetetlen történelem.

Ha Afrikáról van szó, hirtelen nagyon kevés kapcsolódási pontunk lehet a kontinenshez, és nagyon kevés olyan kapcsolódási pontot tudunk elmondani, ami Magyarország szerepét mutatná a régióban. Ám, ha kicsit belemerülünk a történelembe, elképesztő dolgokat tudhatunk meg, itt vannak például az Észak-Afrikában élő magyarábok, akiknek nagyon izgalmas történetük van, és tényleg Magyarországról származnak az őseik, ám a történetük elképesztően izgalmas. korábban amúgy Vujity Tvrtko is készített róluk riportot.

De Afrika térképén a mai napig is találhatunk magyar neveket, ilyen például a Teleki-vulkán, amely felfedezőjéről, Teleki Sámuelről kapta a nevét, illetve Dél-afrikában több olyan helynév is van, amely magyar városokról kapták a nevüket, hiszen korábban több magyar telepes is megfordult Dél-Afrikában. Ám a legizgalmasabb magyar-afrikai történelmi történet Benyovszky Mórichoz kapcsolódik, akit bizony az élete jelentős részben Afrikához kötötte, és itt is halt meg.

Benyovszky Móric magyar felfedező, aki a 18. században többek között a francia király támogatásával hozott létre telepeket Afrikában. Ő a mai napig az egyik legnagyobb hajós, aki bejárta az óceánokat is. Neve pedig Madagaszkár kapcsán lehet nagyon ismerős, hiszen ő fogott hozzá a terület gyarmatosításához. XV. Lajos támogatását szerezte meg a nagy vállalkozáshoz, és 250 emberével végül partra szállt Madagaszkáron. Ő alapította az első "fővárost" is, amely a francia király neve után Louisbourg lett. Ez a város amúgy ma is létezik, a neve pedig Maroantsetra, és több mint 40 ezer lakosa van.

Később új fővárost is alapított, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét.

A magyar felfedező amúgy utakat épített, lecsapoltatta a mocsarakat, és a bennszülötteket írn és olvasni taníttatta, a legendák pedig arról szólnak, hogy a helyiek megválasztották őt Madagaszkár királyának is. Később azonban összetűzésbe került a franciákkal, akik irigykedtek népszerűségre, így a király hazarendelte. Később megfordult Magyarországon is Benyovszky, majd útja újra Madagaszkárra vezetett, ahol egy csatában vesztette életét az általa emeltetett erődben. Később ennek az erődnek a tövében temették el,

ám a sírt elnyelte a sűrű esőerdő.

Később a geográfus végzettségű rendező-operatőr, Cséke Zsolt 1995-ben Madagaszkárra utazott, és jelképes síremléket emelt Benyovszky Móricnak. Cséke Zsolt amúgy egy háromrészes dokumentumfilmet is készített a magyar utazó életéről, amely az Egy magyar sír az esőerdőben címet kapta.

(Forrás: Múlt-Kor, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás