promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lebukott III. Károly király, elképesztő, hogy mit csinál titokban
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

III. Károly király karizmatikus megoldást talált a növények boldogságára! Íme az akusztikus trükkje, amivel csodát tesz a szeretett növényeivel.

A legendás király, Károly nem csak beszél növényeihez, most már énekel is nekik! Elképesztő kutatási eredmények szerint ugyanis a zenét "hallgató" növények sokkal több levelet növesztenek, sokkal több napfényt vesznek fel és minden eddiginél több tápanyagot termelnek. A tudósok pedig azt állítják, hogy ez a felfedezés egy vadonatúj, akusztikus mezőgazdasági áttörés lehet.

A kísérlet során a Bandari által előadott "The Purple Butterfly" című dal csendült fel a vízi lombikfűnek, ami egy gyakori tavirózsa és az állattartásban gyakran használt takarmány. A szám naponta öt órán át szólt, 60-70 decibeles hangerővel, ami a normál beszélgetések hangerejéhez hasonlít. Már egy hét elteltével a kutatók összehasonlították a zenét hallgató növényeket a csendben termesztett társaikkal. Az eredmények lenyűgözőek voltak!

Az ötödik napon a zenehallgatók levelének növekedési üteme majdnem tíz százalékkal meghaladta a csendesekét, emellett a fehérjetartalmuk is 60 százalékkal növekedett. Azt is felfedezték, hogy a zene hatására hatékonyabban hasznosították a napfényt. Habár nem teljesen világos, hogy miért van ilyen varázslatos hatása a zenének, a kutatók megállapították, hogy a hangrezgések megváltoztatják a növények több mint ezer génjének működését, ideértve a fotoszintézis és a hormonok szabályozásában résztvevőket is.

A kínai Tianjin Normál Egyetem kutatói ezzel kapcsolatban megjegyezték a Plant Signaling And Behavior című folyóiratban: "Eredményeink logikus bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a zene fokozza a fotoszintézis folyamatát. A zene javítja a fényenergia felhasználásának képességét, és új irányelveket ad a növények akusztikájával kapcsolatos kutatásokhoz."

Hosszú idővel ezelőtt, 1986-ban az akkori Walesi herceg, Károly bevallotta, hogy beszélget növényeivel egy televíziós műsor során. "Igen, csak odamegyek és beszélgetek a növényekkel. Nagyon fontos velük beszélni - válaszolnak, tapasztalom" - jelentette ki. Bár sokan gúnyolták akkoriban a herceget, későbbi tanulmányok bebizonyították, hogy valóban van reakció a növényekben, amikor beszélünk hozzájuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás