promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos furcsa szabályok, kiderült, hogy milyen elképesztően furcsa szokásokat kötelező követni a királyi család tagjainak
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenki tisztában van vele, hogy a brit királyi családban élni nem egyszerű, szigorú protokoll az ára a királyi pompának és címereknek. Azonban vannak olyan titkolt szabályok, melyeket a közvélemény nem igazán ismer,  de ettől még a család összes tagjának kötelezően be kell tartani, akármilyen meghökkentőek vagy egyenesen feleslegesek vagy bugyuták.   

Tilos a Monopoly

Valószínűleg ez a legostobább (és legkevésbé szigorúan betartott) szabály a listán, de Erzsébet királynő állítólag megtiltotta a királyi családnak, hogy Monopoly társasjátékot játszanak. A Királynő úgy érezte, hogy a játék által beindulhat a versengés a királyi családtagok között, így letiltotta őket.

2008-ban Andrew herceg egy Monopolyt kapott, miután részt vett egy találkozón egy angliai pénzintézettel.

York hercege állítólag visszautasította az ajándékot, mondván: "nem játszhatunk otthon a Monopoly-val", mielőbb tisztázta, hogy amikor a család megpróbálja játszani a közkedvelt játékot, "elfajulnak" a dolgok, utalva a nagy versenyszellemre.

Se desszert se parfüm

A királyi család nem használja a „desszert” szót az étkezés végén felszolgált édességekre. Amikor valami édesre vágynak, "pudingot" kérnek.

A királyi szókincsből kihagyott egyéb szavak közé tartozik a „terasz”, „parfüm”, „társalgó” és „dívány”. Hogy miért, arra még csak tippünk sincs, de olvasni olyan magyarázatokat egyes forrásokban, hogy a szavak francia eredete miatt tilos. Azért a magyarok többsége szerintem örül, hogy a desszert nem csak a szókincsünk része, de az étkezéseinké is, hiszen egy nagyon édesszájú nép vagyunk.

Rövidnadrág 8 éves korig

Íratlan mégis gyakorolt királyi szabály, hogy a fiúknak gyermekkoruk nagy részében rövidnadrágot kell viselniük, és 8 éves koruk után viszont már kötelező a hosszabb nadrágot viselése.

A fiatal fiúk köntösbe, majd rövidnadrágba öltöztetésének arisztokratikus gyakorlata a 16. századra nyúlik vissza , és tudjuk, hogy a brit királyi család tagjai szeretnek ragaszkodni a régi hagyományokhoz.

Jogsi nélkül is van élet

Példa arra, hogy a királyi család egy kicsit több szabadságot kap a merev irányelvekkel szemben, az uralkodó az egyetlen olyan személy az Egyesült Királyságban, akinek nincs szüksége jogosítványra ahhoz, hogy egy autó volánja mögé ülhessen, így Erzsébet királynőnek soha nem kellett vezetői vizsgát tennie.

A bunda, csak a hozzá tartozó testen szép

Ez a szabály egészen régre nyúlik vissza – körülbelül 685 évvel ezelőtt, amikor III. Edward király elfogadta a szőrmetörvényt 1337-ben.

A törvény gyakorlatilag megtiltotta, hogy a lovagok és a papok kivételével bárki szőrmét viseljen az öltözékük részeként. Ez a korai törvénykezés ellenére egy nagyon felvilágosult hozzáállás, igaz, hogy párszor azért megszegésre került.

Mind a királynőt, mind Camillát, Cornwall hercegnőjét 2010 karácsonyán szőrmekalapban látták, az állatvédő szervezetek legnagyobb bánatára szerte az Egyesült Királyságban.

Királyi stylist szerint a királynő 2019-ben már nem hordott új, szőrmét tartalmazó ruhákat, és arra kérte a tervezőket, hogy csak műszőrmét használjanak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás