promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés: delfinekkel és szőlőlevéllel díszített ókori szarkofágokra bukkantak a régészek
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kétezer éves temetőre bukkantak a gázai övezetben, a sírokból meglepő dolgok kerültek elő.

 

Véletlenül akadtak rá a régészek a Palesztinában, a gázai övezet északi részén arra a százharmincöt sírhelyre, melyek némelyikében különleges díszítésű szarkofágok is előkerültek. Erre korábban még sosem volt példa ebben az övezetben, ez az első ilyen alkalom.

A régészeti leletek csaknem kétezer évesek, a római korból származnak.

A gázai övezetben annak ellenére, hogy folyamatosak a katonai összecsapások a térség két meghatározó politikai ereje, Izrael és a Hamász között,  jelenleg is több mint kétmillió palesztin él. Nem volt azonban ez mindig így, a térség rendkívül gazdag történelemmel és kultúrával rendelkezik, hiszen korábban itt haladt át az Egyiptomot a Földközi-tengerrel összekötő kereskedelmi útvonal is.

A felfedezés úgy történt, hogy az övezet északi részén folytak az ingatlanfejlesztések, a palesztin munkások az új házak építése közben bukkantak rá az történészeti szempontból óriási értékkel bíró sírhelyekre. A helyszínre kiérkező régészek ebből állapították meg, hogy ez az eddigi legrégebbi temetkezési helyszín a gázai övezetben, amit felfedeztek.

Bár Palesztinában járunk, a befektetők egyiptomiak voltak, a régészek között pedig egyaránt találni francia és palesztin archeológusokat is. Miután rábukkantak a sírhelyekre, azonnal leállították az építkezést, és megkezdődött a csaknem 2000 nm-es terület feltérképezése.

Az első ütemben hatvan, a második ütemben százharmincöt sírhelyet azonosítottak. Az ásatást egy francia régész vezette, René Alter arról számolt be, hogy elképesztő mennyiségű kulturális információt sikerült összegyűjteniük a kutatás során, és ez segített még alaposabban képet alkotni az akkor itt élt emberek egészségi állapotáról, illetve betegségeiről.

Ez az első eset, hogy nem csak több ezer éves sírhelyekre, hanem szarkofágokra is bukkannak a régészek. A leletek tanulsága szerint a korabeli elit tagjai temetkeztek ezen a helyen, ami nagy valószínűséggel akkor egy mára már letűnt város mellett helyezkedett el.

Forrás: Librarious

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás