promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kleopátra sírjához vezet egy rejtett alagút Alexandriában? Régészek ámulatba ejtő felfedezést tettek
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Óriási méretű alagútrendszerre bukkantak felfedezők Alexandriában, egy ősi város, Taposiris Magna templomkomplexuma alatt.

Egyiptom legendás királynője, Kleopátra Kr. e. 30-ban hunyt el, a legnépszerűbb elmélet szerint egy mérges kígyó végzetes marása általi öngyilkosságot követett el. A bizonyítékok és az egyes elméletek alapján nem részesült királynőhöz méltó búcsúztatásban, a végső nyughelyét azonban sosem találták meg.

Alexandriában az utóbbi hónapokban feltártak egy több mint 1300 méter hosszú, két méter magas, és feltehetőleg vízszállításra használatos alagútrendszert. A felfedezés érdeme egy egyiptomi kutatócsoportot illeti, november elejénszámolt be az örömhírről az Egyiptomi Turisztikai Minisztérium. A templomkomplexumot, amely Taposiris Magna városában található, „Ozirisz nagy sírja” névre keresztelték, és a tudósok szerint Kleopátra végső nyughelye lehetett. Az évezredek alatt a térséget több ízben sújtották természeti katasztrófák, emiatt a mára szinte semmi nem maradt fenn a templomokból.

Az város alatt található alagútrendszer egyébként pontos mása a görög Szamosz szigeten található vízelvezető alagútnak, amelyet az ókori világ egyik legjelentősebb mérnöki megoldásának tartanak.

Forrás: Live Science

Az ásatási helyszínen találták apró szobrokat, amelyek feltehetően magas rangú személyeket ábrázolnak, egyesek szerint épp Kleopátrát, (kép ITT) emellett a királynőt ábrázoló érmékre is bukkantak.

„Ez tökéletes helyszín Kleopátra végső nyughelyének. Két hónapot kaptam, hogy bebizonyítsam az elméletemet, azonban a régészet világában ez nagyon kevési idő. Ha megtaláljuk a királynő sírját, az a 21. század legjelentősebb felfedezése lesz”

nyilatkozott Dr. Kathleen Martinez, az ásatás vezetője.

Az alagútrendszerrel kapcsolatos vizsgálatok, kutatások jelenleg is zajlanak, a legfontosabb friss fejleményekről be fogunk számolni oldalunkon.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás