promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajmeresztő látvány: a Kínai Nagy fal sosem látott része elmondja azt, amiről nem szoktak beszélni - a szakértők komoly felfedezést tettek
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg ezt a részét még sosem láttátok.

Kevés bámulatosabb építmény van a Földkerekségen, mint a Kínai Nagy fal, amelyről bár hosszú évtizede halljuk, hogy szabad szemmel is látható a világűrből is, ám ez az információ nem igaz. 

Bár a legenda arról regél, hogy ez az egyetlen olyan, ember alkotta építmény, amely onnan, nagyon föntről is látszik (méghozzá szabad szemmel), az igazság az, hogy nem. A legenda azonban annyira masszív lábakon áll, hogy Neil Armstrong is többször megjegyezte, hogy az első kérdés, amelyet nagyon sokszor feltettek neki a Holdról való visszaérkezése után, az volt, hogy látta-e Kína gigantikus építményét a Holdról.

Ám a fal nemcsak égi léptékkel tartogathat számunkra izgalmas, új információkat, hanem bizony földi mércével mérve is izgalmas felfedezést tettek szakértők, tudósok és régészek.

Időnként a világ számos, elképesztő építménye kapcsán tudhatunk meg új információkat a tudomány legújabb felfedezései révén. A Stonehenge vagy éppen az egyiptomi piramisok még mindig tartogatnak óriási történelmi talányokat, csakúgy, mint a Kínai Nagy fal.

Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a fal kizárólag védelmi funkciót látott el hajdanán, ám az igazság ezzel szemben az, hogy nemcsak védelmi szerepe volt, mivel olyan, ritkán vagy egyáltalán nem látott felrészei is vannak, amelyek csupán két méteresek. 

Korábban ugyanis egy 740 kilométeres elfeledett részt tártak fel a szakértők a mongol határszakaszon.

Ám az újabban felfedezett szakaszok arra engednek következtetni, hogy itt mozgáskorlátozó hatása volt az építménynek, egyszerűen meg szerették volna gátolni, hogy a nomád törzsek és a szarvasmarháik dél felé vándoroljanak. Tehát egyfajta figyelő funkciója volt a kisebb falaknak.

A videóban a fal számtalan olyan részét láthatjátok, amelyről eddig valószínűleg nem tudtatok:

(Forrás: 24, IFL Science)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás